Zamestnanec múzea ich vymenil za repliky. Originálne cenné maľby predal a kúpil si Rolls Royce

Zamestnanec nemeckého múzea vymenil obrazy za falošné a potom originály predal. Následne si kúpil luxusné veci, vrátane auta značky Rolls Royce a drahé náramkové hodinky. O prípade informovalo CNN.

Foto: zdroj: Twitter/ Ozymandias, GermanyTourism

Takmer 50-tisíc eur za jeden obraz

30-ročného muža odsúdili za krádež štyroch umeleckých diel. Muž dostal 21-mesačný podmienečný trest a súd mu nariadil vrátiť múzeu viac ako 60-tisíc eur, píše CNN.

Muž, ktorý bol zamestnancom Deutsches Museum v Mníchove, tam pracoval od mája 2016 do apríla 2018 v správe zbierok.

Za ten čas ukradol “Das Märchen vom Froschkönig“ (Príbeh o žabom princovi) od Franza von Stucka, nahradil ho falošným a originál dal do dražby. Mníchovskej aukčnej sieni klamal a tvrdil, že obraz kedysi patril jeho starým alebo prastarým rodičom. Neskôr ho predal švajčiarskej galérii za 70-tisíc eur a muž dostal po odpočítaní poplatkov za aukciu v hotovosti takmer 50-tisíc eur.

Žil si na vysokej nohe

Ukradol aj tri ďalšie obrazy zo skladu múzea a dva z nich úspešne predal – “Die Weinprüfung“ (Skúška vína) od Eduarda von Grütznera a “Zwei Mädchen beim Holzsammeln im Gebirge“ (Dve dievčatá zbierajúce drevo v horách) od Franza von Defreggera. Jedno z diel bolo predané prostredníctvom aukcie a druhé kúpil priamo aukčný dom, čím získal ďalších 11 490 eur.

Peniaze použil na splatenie dlhov a financovanie “luxusného životného štýlu,“ uviedol súd a dodal: “Obžalovaný bez hanby využil možnosť prístupu do skladovacích priestorov a predal cenné kultúrne bohatstvo, aby si zabezpečil vysokú životnú úroveň.“

Múzeum chce obrazy späť

Muž sa pokúsil vydražiť aj ďalší ukradnutý obraz “Dirndl“ od Franza von Defreggera v inej mníchovskej aukčnej sieni, ale ten sa nepredal.

Aukčný dom Ketterer Kunst, ktorý stojí za tromi úspešnými predajmi, uviedol, že “jednoducho nebolo možné obrazy identifikovať ako ukradnutý majetok“.

“Je nám ľúto, že diela boli z múzea ukradnuté. Už v počiatočnom štádiu sme úzko spolupracovali s políciou a odovzdali sme všetky dokumenty, aby sa prípad vyriešil," dodal hovorca aukčného domu.

Nemecké múzeum medzitým uviedlo, že sa snaží obrazy získať späť. Hovorca povedal, že múzeum chce zrušiť predaj a že jeden z obrazov už má polícia.

Ddodal, že miesto, z ktorého boli obrazy odcudzené, bolo “dostatočne zabezpečené“ a múzeum preverilo obvineného muža, ktorý v tom čase nemal záznam v registri trestov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok