Kyjev sa vyhráža žalobou. Slovensko, Poľsko a Maďarsko zakázali dovoz ukrajinského obilia

18.9.2023 11:47 , Aktualizované: 18.9.2023 12:01

Kyjev zažaluje Slovensko, Poľsko a Maďarsko kvôli ich rozhodnutiu pokračovať v embargu na dovoz ukrajinského obilia, povedal denníku Politico námestník ukrajinského ministra pre ekonomiku a obchod Taras Kačka.

Žalovať tri menované krajiny sa Kyjev podľa Kačku chystá u Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Bratislava, Varšava a Budapešť zaviedli zákaz dovozu obilia v snahe ochrániť svojich vlastných poľnohospodárov, ktorí by podľa nich inak museli konkurovať lacným poľnohospodárskym plodinám dovážaným z Ukrajiny. Embargo malo vypršať 15. septembra, trojica stredoeurópskych krajín ho ale predĺžila.

Poľsko, Slovensko a Maďarsko sa rozhodli v embargu pokračovať aj napriek tomu, že Európska komisia, ktorá pôvodne s časovo obmedzeným zákazom dovozu ukrajinských plodín do niektorých členských krajín EÚ súhlasila, v piatok rozhodla o ukončení embarga.

"Je dôležité ukázať, že toto konanie (Poľska, Slovenska a Maďarska) je z právneho hľadiska nesprávne. A preto zajtra začneme s právnymi krokmi," povedal v nedeľu denníku Politico Kačka. Dodal, že Kyjev sa tiež chystá zaviesť odvetné opatrenia týkajúce sa dovozu ovocia a zeleniny z Poľska.

Embargo porušuje podmienky

Už skôr označil Kyjev rozhodnutie pokračovať v embargu za protiprávne. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko vo štvrtok uviedol, že embargo porušuje podmienky asociačnej dohody medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Navyše podľa neho popiera princíp jednotného trhu EÚ.

Nikolenko okrem toho vyhlásil, že ukrajinský dovoz stredoeurópskych poľnohospodárov v skutočnosti neohrozuje a že embargo nahráva Rusku, ktoré pokračuje v invázii na Ukrajinu a je taktiež významným vývozcom obilia.

Kyjev okrem toho obvinil poľskú vládu v súvislosti s jej rozhodnutím pokračovať v embargu z populizmu. Poľsko sa nachádza uprostred kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 15. októbra. Poľnohospodári patria medzi časté voličov vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) premiéra Mateusza Morawieckého. Varšava svoj zámer pokračovať v zákaze ukrajinského obilia oznámila minulý týždeň ako prvý.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok