Poľsko nezruší zákaz dovozu ukrajinského obilia. Nedovolíme, aby nás zaplavilo, povedal premiér

12.9.2023 14:27

Varšava v piatok nezruší embargo na dovoz ukrajinského obilia, pretože by to poškodilo poľských poľnohospodárov. Oznámil to dnes poľský premiér Mateusz Morawiecki. Nechce brať do úvahy stanovisko Európskej únie.

Problémové ukrajinské obilie. Kollár nechce, aby na to doplatili naši farmári
Foto: TASR/Roman Hanc

Poľsko bude ignorovať Brusel

"Poľsko nedovolí, aby nás zaplavilo ukrajinské obilie," uviedol Morawiecki na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. "Bez ohľadu na to, aké je rozhodnutie bruselských úradníkov, my svoje hranice neotvoríme," dodal.

Európska komisia v máji povolila Bulharsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a Slovensku zakázať predaj ukrajinskej pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien na ich trhoch, ale tranzit do iných krajín nie je obmedzený. Zákaz sa mal skončiť 15. septembra.

Morawiecki to oznámil krátko predtým, ako mal jeho kabinet o tejto otázke rokovať. Zákaz ukrajinského poľnohospodárskeho vývozu sa má dostať na program rokovania aj v Európskom parlamente, pripomína agentúra AP.

Európsky komisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski, ktorý je bývalým poľským ministrom poľnohospodárstva, dnes uviedol, že sa usiluje o predĺženie embarga.

Poľsko posiela na susednú Ukrajinu vojenskú a humanitárnu pomoc v boji proti ruskej invázii. Po protestoch poľských poľnohospodárov však Varšava nekompromisne zakázala dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov.

Poľsko je uprostred kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 15. októbra. Poľnohospodári patria medzi častých voličov Morawieckého strany Právo a spravodlivosť (PiS).

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok