Priemyselná produkcia na Slovensku medziročne poklesla. Je to už piaty mesiac po sebe

11.9.2023 09:11

Priemyselná produkcia SR v júli 2023 medziročne poklesla o 5,3 %. Bol to už piaty mesiac od začiatku roka s pomalším medziročným výkonom. Medzimesačne (oproti júnu 2023) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 2,6 %. Bilanciu prvého prázdninového mesiaca ovplyvnili celozávodné dovolenky niektorých veľkých podnikov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ekonomická nálada je najvyššia za desať mesiacov. Najviac si polepšilo stavebníctvo a priemysel
Foto: TASR - Miroslav Košírer

Výsledok najvýznamnejšie ovplyvnili poklesy vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,4 %. Negatívny výsledok podporili aj dvojciferné poklesy, a to vo výrobe kovov a kovových konštrukcií o 13,3 %, vo výrobe výrobkov z gumy a plastu o 12,2 % a tiež v ostatnej výrobe a oprave strojov o 21,3 %.

Energie zabránili väčšiemu prepadu

Priemysel pred hlbším prepadom chránili dynamicky sa rozvíjajúce odvetvia, najmä rast vo výrobe koksu a ropných produktov o 27,5 % (príspevok +0,75 p. b.) ovplyvnený bázickým efektom minuloročnej nižšej základne, potom aj medziročne vyššia výroba elektrických zariadení o 7 % (príspevok +0,57 p. b.) a tiež mierny rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,8 %.

V súhrne za sedem mesiacov roka 2023 priemyselná produkcia medziročne klesla o 2 %. Z celkovo 15 odvetví malo medziročne nižší výkon stále 10.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok