Zatvorené hlavičky, stonky bez listov: Toto treba urobiť, aby pivónie vo váze vydržali dlhšie

12.5.2023 16:00

Vznešené pivónie kvitnú od jari do leta. Ak patria medzi vaše obľúbené kvetiny, mali by ste poznať triky na predĺženie ich životnosti vo váze.

Zatvorené hlavičky, stonky bez listov: Toto treba urobiť, aby pivónie vo váze vydržali dlhšie
Foto: Freepik

Nápadov, čo prihodiť do vázy s kyticou, je mnoho. Možnosti sa však líšia aj podľa druhu kvetov, konkrétne pivonky potrebujú po odstrihnutí zo záhonu takúto starostlivosť.

Zatvorené kvety

Či už striháte pivónie z vlastnej záhrady, alebo ich kupujete v kvetinárstve, do vázy by ste mali vyberať kvety, ktoré ešte nerozkvitli. Väčšina pivoniek má hlavičky vo veľkosti golfovej loptičky, ak sú puky menšie, je možné, že ešte potrebujú čas. Nemusíte sa báť, kvety vám doma rozkvitnú zvyčajne hneď do ďalšieho dňa. No ak kúpite už rozvinuté hlavičky, pripravíte sa o niekoľko dní, počas ktorých by vám mohli robiť radosť vo váze.

Odstrániť listy

Po odrezaní pivónii alebo ich kúpe dajte kvety čo najskôr do vody. Potrebné sú dva kroky. Prvý je šikmý rez, ktorý je typický pre druhy s drevnatou stonkou. Vďaka nemu bude rastlina nasávať vodu postupne a predĺži to jej životnosť. Druhý krok je odstránenie všetkých listov, ktoré by boli inak ponorené vo vode. Vyhnete sa plesniveniu rastliny, čo by inak bola pre pivónie rýchla smrť.

Výška vody

Aj samotné naplnenie vázy vodou je hotová veda. Niektoré kvety majú radšej viac tekutiny, iné zas menej. V prípade pivoniek by mala byť nádoba úzka a vysoká, zaliata do troch štvrtín. Voda by mala mať izbovú teplotu, takže po napustení z kohútika ju nechajte niekoľko hodín odstáť.

Pridať cukor

A napokon posledný trik na predĺženie životnosti pivónii. Tieto kvety obľubujú cukor, takže do vázy pridajte asi lyžičku sladidla a dobre rozmiešajte. Vodu by ste mali každý deň vymeniť, vždy tým pádom do novej pridať aj nový cukor a denne stonku trošku skracovať šikmým zastrihnutím.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok