Takto kvety vydržia vo váze dlhšie: Tulipány prepichnúť, hortenzie polámať a ruže?

1.3.2023 16:00

Urobíte si raz za čas radosť kyticou kvetov? Potom iste chcete, aby vám vo váze vydržali čo najdlhšie čerstvé. Každý druh potrebuje niečo iné.

Takto kvety vydržia vo váze dlhšie: Tulipány prepichnúť, hortenzie polámať a ruže?
Foto: Pexels

Rezané kvety vám môžu robiť radosť pokojne aj týždeň, ak viete, aké triky použiť podľa typu kvetiny.

Tulipány

Kvety vo vode všeobecne ešte dozrievajú, čo v ich prípade znamená, že rozkvitajú. Obzvlášť pre re tulipány je typické, že sa kupujú ešte v puku. Stačí, ak si zoberiete na pomoc špendlík alebo ihlu a púčik jemne prepichnete. Zabránite tak dozrievaniu kvetu, keďže sa preruší prísun živín z vody. To neznamená, že sa puk nerozvije, ale značne sa spomalí rozkvitnutie, a teda sa predĺži životnosť tulipánov. Naopak, čo by mohlo spôsobiť ich predčasné zvädnutie, je kombinácia s narcismi v jednej kytici. Tie totiž vylučujú do vody sliz, ktorý čerstvosť tulipánov doslova zabíja.

Hortenzie

Šikmý rez je univerzálnou radou, no pri hortenziách stonky nemusíte len strihať, ale ručne lámte. Úpravu robte pod tečúcou vlažnou vodou, čím zabránite tomu, aby sa do kvetiny dostal vzduch, ktorý by zvetrávaním spôsobil rýchlejšie vädnutie. Čo sa týka výšky hladiny vody vo váze, všeobecne platí, že by mala byť napustená do dvoch tretín. Existujú však aj výnimky, medzi ktoré patria aj hortenzie. Tie potrebujú viac vody, približne do polovice stoniek.

Ruže

Kráľovné kvetov vydržia dokonca celé týždne, ak sa o ne dobre postaráte ešte pred vložením do vázy. Odtrhnite všetky listy, ktoré by sa máčali vo vode a spôsobovali by hnilobné procesy, takže by ruže rýchlejšie vädli. Ďalej stonky zrežte šikmo a do vázy dajte dve tretiny vody. Naaranžovanú kyticu by ste mali aj vhodne umiestniť. Ruže majú rady chladnejšie priestory, bez priameho slnka. Škodí im dokonca aj blízkosť ovocia, ktoré uvoľňuje do vzduchu etylén. Ten kvetom urýchli proces starnutia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok