Alex Molčan pre ta3: Najprv bol zážitok stretávať Nadala s Djokovičom, dnes ich už beriem ako súperov

5.4.2023 00:00

Najlepší slovenský tenista Alex Molčan sa za posledný rok a pol etabloval ako pevná súčasť prvej svetovej stovky rebríčka ATP, vlani už nazrel aj do najlepšej štyridsiatky. V rozhovore pre ta3 prezradil, čo stálo za jeho vzostupom a aj to, čo priniesol do jeho tímu historicky najúspešnejší tenisový tréner Marián Vajda.

Alex Molčan pre ta3: Najprv bol zážitok stretávať Nadala s Djokovičom, dnes ich už beriem ako súperov
Foto: TASR/AP

Zároveň ťa vedie aj Karol Beck, máš aj kondičného trénera. Ako vyzerá dynamika v tíme? Stáva sa, že sa na niečom nepohodnete? Má niekto v niečom hlavné slovo? Ako to funguje? 

Je to zvláštne. Ako si povedal, Marián Vajda, Karol Beck a kondičný tréner Pavel Šmela tvoria najužší okruh trénerov. Na to, že sme v tíme štyria, spolupracujú perfektne. Zatiaľ nenastala žiadna nezhoda ani čo sa týka tenisu, ani čo sa týka výberu turnajov. Stále nájdeme spoločnú reč. Ak sa aj stane, že má niekto iný názor, vždy nájdeme takú cestu, ktorá je pre nás najlepšia a aby som mal ja čo najväčšiu šancu uspieť. Povedal by som, že to je celkom vzácne.

Motivácia od rovesníkov

Si rovnaký ročník narodenia ako napríklad Alexander Zverev, Andrej Rubľov, Hubert Hurkacz, Taylor Fritz, Tommy Paul. Sú to hráči, s ktorými si sa stretával počas celej juniorskej kariéry, a dokázal si ich porážať. Je pre teba motiváciou ich vidieť v top 10? Dodáva ti to pocit, že to môžeš dokázať aj ty, keď to zvládli oni? 

Presne takto som sa na to pozeral v minulosti. Keď som mal 21-22 rokov, Zverev už bol v top 10, Hurkacz bol v tridsiatke, Paul dajme tomu sedemdesiaty. Vravel som si: "Sakra, ešte nedávno sme hrali vyrovnanú partiu, ja sa točím okolo 250. až 300. miesta a oni sú už tam." Vtedy to bola motivácia, vravel som si, že aj ja sa tam môžem dostať. Tým, že už všetci starneme, tak to už tak neberiem. Už som tam v podstate aj ja, som v stovke a na rovnakých turnajoch ako oni. Teraz už máme 25-26 rokov a už sú tu aj mladší, je tam Alcaraz, ktorý má 19.

S Alcarazom si hral minulý rok v Hamburgu. V 19 rokoch sa stal svetovou jednotkou. V čom je práve on špeciálny? 

Pamätám si ho ešte na challengeroch. Hovorili sme si: "Ten bude dobrý." Už vtedy bol lepší ako ostatní, ale mal 16 rokov. Je to hybrid medzi Djokovičom, Nadalom a Federerom. Hrá maximálne agresívne, vie sa veľmi dobre brániť, je strašne rýchly a dobre číta hru. Je to špeciálny tenista, je veľmi ťažké ho poraziť. Zahral som si s ním v Hamburgu, prvý set bol fajn, prehral som ho 6:7. No akonáhle má sebavedomie a k tomu vedie o set, je to hrozne náročné.

Nástupca Kučeru a Hrbatého

Momentálne si najlepším slovenským tenistom. Kedysi začínajúci tenisti chceli byť ako Karol Kučera, Dominik Hrbatý, možno neskôr ako Martin Kližan, dnes mnoho z nich určite chce byť ako Alex Molčan. Čo to pre teba znamená? 

Je to, samozrejme, milé. Keď som bol mladší, Karol Kučera a Dominik Hrbatý boli slovenské vzory. Väčšinou som ich videl v Davis Cupe. Teraz som ja v pozícii slovenskej jednotky, aj keď ešte nie som tak vysoko, ako boli oni. Keď niektoré deti chcú byť ako ja, to ma teší. Celý život hrám tenis a vždy som chcel byť v takejto pozícii. Je to úsmevné a aj povzbudzujúce.

Najväčšie úspechy si dosiahol na antuke, dostal si sa do troch finále na okruhu ATP, no nedá sa povedať, že na iných povrchoch by sa ti nedarilo. Bol si v treťom kole na Wimbledone aj na US Open. Cítiš sa najlepšie práve na antuke? 

Čo sa týka výsledkov, tak asi áno. Tie ukazujú, že antuka je zjavne najviac efektívny povrch pre moju hru. Ale aj na Wimbledone aj US Open sa mi hralo dobre a sú to rýchle povrchy. Viem hrať na každom povrchu, potom je to už len o tom, ako si verím. Niekedy zbytočne začnem špekulovať, snažím sa niečo totálne zmeniť, a potom to na kurte hapruje. Ale už som sa poučil z chýb a snažím sa to zlepšiť.

Ak by si si mal vybrať jeden turnaj, ktorý by si chcel vyhrať najviac, bolo by to práve Roland Garros? 

Jasné, Roland Garros tým, že je to na antuke. Ale možno ešte cennejšie by to bolo vyhrať na nejakej tráve, pretože sa zdá, že to nie je môj povrch. Takže to by bola väčšia výzva. Ale určite by som sa potešil jednému aj druhému.

Práve sa začína antuková časť sezóny. Aké ciele ste si dali s tímom práve na antuku a aj na zbytok roka? 

Pokiaľ ide o rebríček, máme nastavené interné ciele a máme aj nejaké krátkodobé. Teraz je základ sa čo najlepšie pripraviť na antuku. Sezóna je dlhá a turnajov je teraz veľa. Indian Wells, Miami, Madrid, Rím, to všetko sú dvojtýždňové turnaje. Je to náročné. Teraz, po troch mesiacoch, keď som bol stále preč, nastal čas sa čo najlepšie pripraviť, aby som obhájil body z minulého roka a aby som sa posunul v rebríčku. Momentálne sa cítim na kurte dobre a aj psychicky. Keď budem poctivo trénovať, výsledky prídu a myslím si, že momentálne môžem poraziť veľmi veľa dobrých hráčov. Práve preto je príprava veľká priorita, nechcem nič podceniť, aby som mohol byť na kurte stopercentný.

Celý rozhovor s Alexom Molčanom si môžete pozrieť nižšie.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok