Spoveď expriateľky podvodníka z Tinderu: Bol mnou posadnutý. Hovoril, že klamem, chcela som sa zabiť

26.2.2023 18:00

Vo februári 2022 vyšiel na Netflixe dokument Podvodník z Tinderu (Tinder Swindler) a stal virálnym vo vyše 90 krajinách. Priateľka Simona Levieva sa ho v tom čase zastávala. Teraz, keď poskytla otvorenú spoveď už ako jeho expriateľka, hovorí, že nemala na výber, pretože bola pod jeho emocionálnou kontrolou.

Spoveď expriateľky podvodníka z Tinderu: Bol mnou posadnutý. Hovoril, že klamem, chcela som sa zabiť
Foto: reprofoto Youtube/BBC

Ovládanie žien

Janey Starlingová, bojovníčka proti domácemu násiliu, vysvetlila, že obraz, ktorý Kate vykresľuje o svojom vzťahu so Simonom, má známy vzorec. "Donucovacia kontrola je niečo, čo sa deje na dennej báze a je veľmi častá. Mnoho mužov-násilníkov na svoje partnerky nikdy fyzicky nezaútočilo, ale intenzívne ich kontrolovali, boli mimoriadne kritickí, všetko zľahčovali a vyhrážali sa. Hovoriť o fyzickom násilí ako o konečnej fáze, kedy sa vzťah zmení na týranie, je trochu zvrátené," konštatuje.

BBC Simona konfrontovala s niekoľkými obvineniami, ktoré Kate uviedla ohľadom jeho správania. Vrátane toho, že ju nátlakovo ovládal, no povedal, že klame. Napriek tomu, že je Simon usvedčený podvodník, má na sociálnych sieťach tisíce sledovateľov. Naďalej zverejňuje videá, na ktorých jazdí na drahých autách a trávi čas s krásnymi ženami. V niektorých videách ho ľudia žiadajú, aby sa s nimi odfotil, ako keby bol celebrita. Za personalizovanú videosprávu si účtuje 82 libier (cca 93 eur) a 165 libier (cca 187 eur) za telefonát.

Jeho popularita znepokojuje Anti-Defamation League (ADL), čo je mimovládna organizácia, ktorá bojuje proti antisemitizmu a jeho vyhroteným formám, no chráni aj záujmy ostatných ľudí. Chráni aj záujmy Izraela vo svete. "Sme svedkami očarenia hypermaskulínnym zmýšľaním a životným štýlom, ktorý degraduje ženy. Šíri sa medzi najcitlivejšími a najbezbrannejšími ľuďmi, najmä mladými mužmi vo veku, kým sa z nich stanú tínedžeri,“ hovorí Jessica Reaves, šéfredaktorka časopisu Centrum pre extrémizmus organizácie ADL.

"Je to neuveriteľne nebezpečné, pretože tým hovoríte, že: 'Môžete mať aj tento životný štýl. No, mimochodom, jeho neoddeliteľnou súčasťou je dehumanizácia alebo všeobecne nenávisť k ženám'," dodala. BBC sa Simona opýtala, či akceptuje tento tento popis jeho príspevkov na sociálnych sieťach, no nereagoval.

Kate sa dnes smeje, že je možno jednou z mála modeliek na svete, ktorá je šťastná, že pribrala. Hovorí, že keď chodila so Simonom, rapídne schudla kvôli stresu. Po takmer roku bez pracovných ponúk po uvedení dokumentu Podvodník z Tinderu sa jej kariéra modelky opäť rozbehla. Mladým ženám chce ukázať, ako môže vyzerať nešťastný vzťah plný kontroly, hoci tak navonok nepôsobí.

"Ak žena, ktorá je v rovnakej situácii, uvidí, čo som zažila a ako som sa z toho dostala, a že som silnejšia a krajšia, ako keď som bola s ním, možno zistí, že taký vzťah dokáže ukončiť aj ona," dodala.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok