ROZHOVOR: Vláda sa povalila sama, hovorí Gašparovič. Takto si to pri zakladaní republiky nepredstavoval

23.12.2022 15:07

Takýto stav štátu som si pri zakladaní Slovenskej republiky pred 30 rokmi nepredstavoval. V relácii Téma dňa to v reakcii na udalosti okolo pádu vlády premiéra Eduarda Hegera vo štvrtok večer uviedol bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič.

gasparovic_tema_dna_2.jpg
Foto: TA3
Gašparovič_Mečiar_ústava Foto: TASR/Pavel Neubauer

Je však pravdou, že ak sú niektorí poslanci takto označovaní, tak sú to tí hlučnejší, menej dodržiavajú pravidlá debát, počas pandémie odmietali nosiť rúška a podobne. Ak si ľudia berú negatívny príklad z národnej rady, tak hovoríme najmä o týchto poslancoch. Myslíte si, že táto kritika smerom k prezidentke od poslancov, musí s ňou rátať? 

Samozrejme. Ja som ďaleko od toho, aby som kritizoval pani prezidentku. Doteraz som to nikdy ani neurobil. Ona má svojich poradcov, svoju predstavu, svoju politickú kariéru. Je to jednoducho jej problém. Ak tam občan vidí niečo, čo si myslí, že nie je správne, má právo kritizovať. Mňa tiež kritizovali, že som napríklad nechcel vymenovať Čentéša. Dodnes som presvedčený, že pri tom ústavný súd konal mimo zákon a ústavu.

Výročie vzniku republiky

O chvíľku si pripomenieme 30. výročie vzniku republiky a prijatia ústavy. Už vtedy ste boli pri tom. Ja si to tak pamätám, že ste tam stáli na tribúne traja, keď sa ohlasovala Slovenská republika. Hlinka, Mečiar a vy. Pán Mečiar však v minulej relácii tvrdil, že ste však stáli až pod pódiom, že ste sa báli vyjsť hore. 

Nie. Stál som na kraji. Aj prvého januára, keď boli veľké oslavy, tak premiér bol na Námestí SNP a ja som bol v Slovenskej televízii, kde som mal o 12.00 príhovor k občanom a on bol na tribúne pred obchodným domom Dunaj.

Čo by ste teda k tomuto 30. výročiu zaželali občanom Slovenskej republiky?

Bolo to veľké riziko, keď sme hovorili o rozdelení a budovali sme samostatnú republiku. Dostali sme sa do veľmi ťažkej situácie. V niektorých okresoch bola až 50 percentná nezamestnanosť. Nemali sme devízové rezervy. Rozpadol sa strojársky priemysel. Skolabovalo poľnohospodárstvo. Dostali sme sa z toho.

Viem a súhlasím s tým, že sa urobilo veľa chýb. Treba však zohľadniť aj to, že sme to preklenuli. Dnes sme sa dostali do pozície, kedy sme známi vo svete, naši politici zastávajú dôležité úlohy. Slovensko urobilo veľký pokrok. Žiaľbohu, toto 30. výročie nemôžeme osláviť tak, ako by sme si predstavovali. Občan nie je spokojný a nesúhlasí so všetkým.

V 30. výročí máme problémy s vládou a s parlamentom a ľudia stále chodia na námestie a protestujú proti týmto inštitúciám. Tak som si to nepredstavoval. Do budúcna by som si preto želal a prial, aby sa na politickej scéne vždy našla zhoda a hľadala cesta, ktorá nie je výhodná pre politické strany, ale pre ľudí. Verím, že príde čas, kedy bude môcť občan konštatovať, že máme dobrý parlament, máme dobrú vládu. Musí však rozmýšľať, koho bude voliť.

Celú reláciu si môžete pozrieť na odkaze nižšie.

Strana 5 / 5
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok