ROZHOVOR: Šanca na koalíciu s SaS tu je. Heger musí prekročiť svoj tieň a konať bez Matoviča, hovorí Malová

22.12.2022 00:00

Po páde vlády čaká Slovensko viacero možných scenárov. Medzi nimi je vláda v demisii, úradnícka vláda, rekonštrukcia vlády alebo predčasné voľby. Zatiaľ čo opozičné strany Hlas-SD a Smer-SD bojujú za predčasné voľby, SaS a OĽANO opäť našli spoločnú reč a chcú zozbierať 76 hlasov pre rekonštrukciu vlády. Na to, čo čaká Slovensko po páde vlády, odpovedala v rozhovore pre ta3 politologička Darina Malová.

Matovič je ako dieťa, Heger musí začať konať nezávisle. Politologička sa vyjadrila k aktuálnej situácii
Foto: TASR - Martin Baumann

Čo by sa teda muselo stať, aby sa tieto vzťahy obnovili?

Aby OĽANO a SaS začali opäť spolupracovať, Eduard Heger musí prekročiť svoj tieň a začať konať nezávisle alebo s tichou nemedializovanou podporou Igora Matoviča. V takom prípade by mohol začať tvoriť novú "76-ku" aj s poslancami z SaS. V prípade predčasných volieb budú rozhodovať jednotliví poslanci. Tí z OĽANO vedia, že sa nie všetci opäť dostanú k moci, je ich veľmi veľa a mnoho z nich verejnosť ani nevníma. Sú teda nezvoliteľní, jedine, že by sa pridali ku kandidátke inej strany.

SaS prestúpila do opozície, avšak teraz sa opäť skôr prikláňa k názorom koalície, najmä v otázke predčasných volieb a rozpočtu. Aké je teda ich postavenie? 

Opozícia sa skladá v prvom rade z tých strán, ktoré nevytvorili vládu. Opustenie vládnej koalície je teda priamo naviazané na prechod do opozície. A keďže strana SaS ju opustila a nemá žiadneho ministra, je formálne opozičnou stranou. Môže však podporovať vládne návrhy zákonov a zdieľať názory koalície. Pri menšinovej vláde v demokratickom systéme je bežné, že sa vláda snaží získať podporu aj od opozície a rokuje s ňou. Je možné, že sa SaS neskôr opäť preklopí do koalície.

Heger, Sulík Foto: TASR - Jakub Kotian
Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok