ROZHOVOR: Šanca na koalíciu s SaS tu je. Heger musí prekročiť svoj tieň a konať bez Matoviča, hovorí Malová

22.12.2022 00:00

Po páde vlády čaká Slovensko viacero možných scenárov. Medzi nimi je vláda v demisii, úradnícka vláda, rekonštrukcia vlády alebo predčasné voľby. Zatiaľ čo opozičné strany Hlas-SD a Smer-SD bojujú za predčasné voľby, SaS a OĽANO opäť našli spoločnú reč a chcú zozbierať 76 hlasov pre rekonštrukciu vlády. Na to, čo čaká Slovensko po páde vlády, odpovedala v rozhovore pre ta3 politologička Darina Malová.

Matovič je ako dieťa, Heger musí začať konať nezávisle. Politologička sa vyjadrila k aktuálnej situácii
Foto: TASR - Martin Baumann

Ak by ju predsa len po konci januára vymenovala, ako by takáto vláda vyzerala a fungovala?

Úradnícku vládu sme na Slovensku ešte nemali. Prezidentka by si v takom prípade mohla podľa vlastného úsudku vybrať ministrov a slobodne ich nominovať. Postavenie takejto vlády by však taktiež muselo prejsť hlasovaním o dôvere, ako je to aj pri voľbách. Väčšina poslancov však dala najavo, že tento scenár je neprijateľný. Ak by tejto vláde nevyslovili dôveru, mohla by pokračovať vláda Eduarda Hegera v demisii, a to až do ďalšieho riadneho termínu volieb. Takéto niečo sa stalo napríklad v Česku.

Stále je tu však možnosť predčasných volieb, ktoré pretláčajú strany Smer-SD a Hlas-SD...

Predčasné voľby sú posledným možným východiskom. Predpokladajú však zmenu ústavy, ktorú musia najprv schváliť v parlamente, na čo je potrebných až 90 hlasov. Strana Hlas-SD už vyzbierala podpisy pre referendum za predčasné voľby, no ústavný súd vyhodnotil, že bez prvotnej zmeny ústavy nie sú možné.

Strana SaS tlačila na pád vlády, no teraz opäť našla spoločnú reč s OĽANO v otázke predčasných volieb. Je nejaká šanca, že začnú opäť spolupracovať a obnovia svoje vzťahy z minulosti?

Pri budúcej spolupráci je jedna veľká prekážka, ktorá sa volá Igor Matovič, predseda strany i majiteľ značky OĽANO. Bol dôvodom, prečo SaS vôbec odišla z koalície. Nedá sa naňho spoľahnúť, že spraví to, čo sľúbi. A to nie len v posledných mesiacoch, no od začiatku jeho kariéry v politike. Podráža kolegov a správa sa ako malé dieťa. Pri poslednej afére s podaním či nepodaním demisie neverím, že vôbec dostal nejaký telefonát.

Igor Matovič Foto: TASR/Jakub Kotian
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok