Ťažko očakávať, že lídri v Indonézii vyrokujú mier na Ukrajine, tvrdí Klus. Nájdu si USA a Čína k sebe cestu?

14.11.2022 23:05

V Ankare a na konferencii G20 v Indonézii sa objavili záblesky riešenia konfliktu na Ukrajine. Paradoxne, na oboch fórach sa rokuje bez Ukrajiny. Rozhodnú o jej osude rokovania USA s Ruskom a Čínou? Viac povedali v Téme dňa poslanec a diplomat Peter Kmec a bývalý štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus.

temadnaukrajina_2.jpg
Foto: TA3

Nájdu si USA a Čína k sebe cestu?

Podľa Klusa "oteplenie vzťahov" medzi USA a Čínou podporilo to, že obaja prezidenti cítia podporu vďaka nedávnym voľbám v týchto krajinách. Rokovania Číny a USA budú podľa Kmeca veľmi dôležité z viacerých pohľadov, pretože Čína z jednej strany musí trvať na princípe územnej celistvosti a politike jednej Číny, čo determinuje aj pohľad na konflikt na Ukrajine. "Nedá sa očakávať, že sa vytvorí nejaký tandem Číny a Ruska proti Západu," povedal Kmec.

"Hlavným výstupom rokovaní medzi Čínou a USA bolo, že obe krajiny majú záujem, aby Rusko nepoužilo jadrové zbrane. Myslím si, že tu je snaha USA vypočuť si pozície Ruska k danej situácii," povedal k rokovaniam Bidena a Si Ťin-pchinga Kmec. Zárukou toho, že svet nezačne jadrovú vojnu je podľa Klusa to, že jadrové veľmoci si uvedomujú, že ak jadrová vojna začne, bude fatálna pre všetkých.

"Čakajú nás určité výzvy, pri ktorých sa musí medzinárodné spoločenstvo zjednotiť. Ja si myslím, že budúcnosť nového geopolitického usporiadania je u nás doma v Európskej únii," dodal Kmec.

"Je to dobré, že Slovensko je súčasťou Európskej únie, je dobré, že sa diskutuje o našej úlohe v rámci bezpečnostných a zahranično-politických oblastí, ale začnime na tých miestach, kde dokážeme byť akcieschopní. V tomto prípade mám na mysli našich východných susedov a západný Balkán. Toto sú témy, ktoré si musíme vyriešiť prioritne a potom sa môže Únia zapájať do diania takých vzdialených oblastí, ako je Ázia," povedal k situácii v zahraničnej politike bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Klus.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok