Ťažko očakávať, že lídri v Indonézii vyrokujú mier na Ukrajine, tvrdí Klus. Nájdu si USA a Čína k sebe cestu?

14.11.2022 23:05

V Ankare a na konferencii G20 v Indonézii sa objavili záblesky riešenia konfliktu na Ukrajine. Paradoxne, na oboch fórach sa rokuje bez Ukrajiny. Rozhodnú o jej osude rokovania USA s Ruskom a Čínou? Viac povedali v Téme dňa poslanec a diplomat Peter Kmec a bývalý štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus.

temadnaukrajina_2.jpg
Foto: TA3

Prioritou nebude mier na Ukrajine

"Summit G20 bol považovaný za prvú príležitosť, kde by sa mohli svetoví lídri stretnúť ohľadom situácie na Ukrajine," povedal poslanec a dlhoročný diplomat Peter Kmec (Hlas-SD). "Najdôležitejšie stretnutie sa už odohralo medzi americkým a čínskym prezidentom," dodal, pričom poukázal na to, že Indonézia nemá tému konfliktu na Ukrajine v centre záujmu svojich rokovaní.

Ako problém sa javí byť najmä to, že rokovania o ukrajinsko-ruskom konflikte a možnom mieri sa dejú bez prítomnosti týchto dvoch štátoch. "Je tam všeobecné očakávanie, že práve Turecko vytvorí priestor na diskusie o prímerí," povedal poslanec Martin Klus, pričom poukázal na to, že na danom stretnutí ide pravdepodobne o iné diskusie ako o ukrajinsko-ruskom prímerí. Klus uviedol, že je to preto, lebo "podmienky na vyjednávanie o prímerí alebo mieri nie sú ešte stále dostatočne dobré".

Podľa Kmeca bude musieť Ukrajina dosiahnuť výraznejšie úspechy, nie len čiastkové ako napríklad v prípade Chersonu, keďže Rusko stále ovláda približne 25% územia Ukrajiny. "Treba očakávať, že paralelne s rokovaniami o mierovom usporiadaní na Ukrajine budú prebiehať rokovania o budúcom usporiadaní sveta, pretože vstupujeme do novej fázy studenej vojny, ktorú sa budú viaceré štáty snažiť minimalizovať," povedal Kmec.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok