Matovič pre ta3: Registrované partnerstvá ani adopcie v tomto volebnom období neprejdú

30.10.2022 12:00

Ak by sa konali predčasné voľby, k moci sa prederie zlo. Myslí si to minister financií Igor Matovič, ktorý v rozhovore pre ta3 tiež opísal, ako by mal podľa neho vyzerať zákon na podporu LGBTI+ komunity. Počas aktuálneho volebného obdobia však podľa neho registrované partnerstvá, manželstvá či adopcie parlamentom neprejdú.

ROZHOVOR: Matovič
Foto: ta3

Tento týždeň vláda určila cenové stropy pre elektrinu a plyn pre firmy, pričom pomoc sa bude dať čerpať do konca marca budúceho roka. Predpokladáte, že budete schopní v prípade nepriaznivého vývoja túto pomoc predĺžiť?

V návrhu rozpočtu máme vyčlenených 3,5 miliardy eur na pomoc či už firmám, alebo domácnostiam s energiami. Zatiaľ z tohto celkového účtu pre firmy sme ukrojili približne 500 miliónov na prvé tri mesiace, z toho vyplýva, že nám zostávajú stále tri miliardy eur k dispozícii na pomoc firmách alebo domácnostiam. Zatiaľ sme to nastavili na prvý kvartál, lebo nevieme, ako sa to bude vyvíjať. Budeme vidieť aké je čerpanie, a aký bude vývoj na trhu s cenami komodít. 

Určite prídeme s pomocou aj na druhý kvartál, a predpokladám, že aj na tretí a štvrtý. Bude to po častiach, aby sme sa prispôsobili vývoju na trhu, lebo dnes nikto nevie, ako sa bude situácia na Ukrajine vyvíjať, ako sa to prenesie do cien energií alebo samotných komodít.

Partnerské spolužitie

Akú podobu by podľa vás mal mať návrh zákona o partnerskom spolužití, aby ste zaň hlasovali aj vy? Ak by takýto zákon nepredložila strana SaS, ale povedzme strana Za ľudí, hlasovali by ste za?

Ak by predložili ten istý, hlasovanie by dopadlo rovnako. Naši poslanci nehlasujú podľa toho, kto ten návrh predloží, ale podľa toho, čo v tom návrhu je. Keď ten návrh bude presne v súlade s programovým vyhlásením vlády, čiže tak, ako je to napísané, že sa budú riešiť. Napríklad majetkové práva osôb žijúcich v spoločnej domácnosti, pridáme k tomu nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie, čo sú práva, ktoré by mohli mať či už homosexuáli, či už heterosexuáli - každý. 

Bohužiaľ, dnes ani manželia nemajú toto právo, že si automaticky môžu nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie alebo sa informovať o zdravotnom stave. Keď vyriešime takéto praktické problémy, tak si myslím, že to získa podporu naprieč celý parlamentom. Ale myslieť si, že počas tohto volebného obdobia budú schválené registrované partnerstvá, manželstvá a adopcie - to určite nebudú.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok