Matovič pre ta3: Registrované partnerstvá ani adopcie v tomto volebnom období neprejdú

30.10.2022 12:00

Ak by sa konali predčasné voľby, k moci sa prederie zlo. Myslí si to minister financií Igor Matovič, ktorý v rozhovore pre ta3 tiež opísal, ako by mal podľa neho vyzerať zákon na podporu LGBTI+ komunity. Počas aktuálneho volebného obdobia však podľa neho registrované partnerstvá, manželstvá či adopcie parlamentom neprejdú.

ROZHOVOR: Matovič
Foto: ta3

Podarí sa vám presvedčiť Borisa Kollára, aby stiahol novelu ústavy, ktorá by umožnila predčasné voľby?

Určite áno. Už ho ani nepresviedčam, podali sme si ruku. Povedal som mu, že túto novelu vetujeme. Boris Kollár povedal, že to akceptuje. To, že sa to presunulo na ďalšiu schôdzu je iba technikália.

Aké sú podľa vás najväčšie riziká predčasných volieb v súčasnej situácii?

Nie je to úplne dobré porovnávať, ale porovnám to. Slovensko, tak ako aj všetky krajiny v rámci EÚ, sa dnes nachádza v dosť výraznom strese. Extrémna frustrácia a napätie z tých dvoch rokov a ôsmich mesiacov, ktoré sú tu od začiatku vlády, a zároveň covidu, zanechali veľmi ťažké rany na spoločnosti. 

Je to vidieť napríklad aj na prieskumoch Profesie. Zamestnanci cítia omnoho menšiu lojalitu voči firme. Chcú zmeniť prácu. Frustrácia je tu krížom-krážom. Je to veľmi podobné obdobie ako v 30. rokoch minulého storočia v Nemecku, kedy veľká hospodárska kríza narobila veľké škody na mentálnom zdraví spoločnosti. Je to geniálne podhubie na to, aby sa zlo predralo k moci. 

Preto si myslím, že ak by teraz boli predčasné voľby, tak sa absolútne zlo na Slovensku v strachu pred vyvodením spravodlivosti za zločiny, ktoré páchalo, prederie k moci, vytrhne nás z Európskej únie a na konci zistíme, že sme niekde, kde sme nikdy nechceli byť. Bojím sa, že to zabetónujú tak, ža sa demokracia na Slovensko nevráti.

Nová atómová bomba?

V čom spočíva hlavný cieľ novely zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ktorú do parlamentu predložili poslanci OĽANO? Pre SaS je to vraj vaša nová atómová bomba. Marián Viskupič ju označil za "dankovčinu".

Marián Viskupič by sa mal v prvom rade pozrieť na svoje vystúpenia a porovnať ich s Dankovými vystúpeniami. Potom by zistil, kto sa tu hrá na Danka (pozn. red. Andrej Danko, bývalý predseda NR SR).

Je to rozumný spôsob, ako pomôcť vybraným sektorom, ktoré boli dotknuté najmä počas covidu. Zároveň je to dobrý nástroj pre finančnú správu, ktorá má vyberať dane. Vie namieriť tento nástroj pomoci voči sektoru, kde sa viac podvádza. Má motivovať zákazníkov v tomto sektore, aby si za služby pýtali bločky.

Jednoducho, ak zákazník vie, že príde do reštaurácie a získa 20-percentnú zľavu od štátu za to, že si zoberie bloček, tak každý zákazník si ten bloček pýtať bude. To isté aj v iných sektoroch, kde sa, bohužiaľ, podvádza omnoho viac ako v reštauráciách. Chceme tým zabiť viac múch jednou ranou. Pomôcť sektoru - bude mať viac zákazníkov, ktorí tam prídu preto, že majú zľavu, Pomôcť samotným zákazníkov - budú mať zľavu, budú platiť menej za služby. Pomôcť inančnej správy, aby identifikovala tých, ktorí nie čestne priznávajú tržby do registračných pokladní.

Bojovať proti podvodníkom alebo chrániť podvodníkov v ktoromkoľvek sektore podnikania, môže naozaj človek, ktorý to nemyslí dobre s verejnými financiami. Mrzí ma, že sa na túto stranu postavil predseda finančného výboru Marián Viskupič za SaS.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok