Rozpočet je predvolebný a populistický, krajine spôsobí veľké problémy, kritizuje Viskupič

17.10.2022 16:00

Deficit štátneho rozpočtu na úrovni 8,3 miliardy eur je historicky zlé číslo, ktoré vypovedá o zlyhaní vlády v možnosti pomáhať. Rozdávanie balíčkov na pomoc občanom je roztáčanie inflácie, pretože vždy to má tlak na zvyšovanie cien. Takýto prístup je veľká obžaloba spôsobu, ako Igor Matovič rieši problémy, uviedol v relácii Tak takto?! predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

Rozpočet je predvolebný a populistický, krajine spôsobí veľké problémy, kritizuje Viskupič
Foto: ta3

"Minulý pondelok vláda na hospodárskej rade predstavila rozpočet, ktorý následne o päť dní neskôr na špeciálnom rokovaní vlády schválila. Rozpočet má 300 strán a som presvedčený, že neprebehla žiadna odborná debata. Nemohli to stihnúť prečítať," kritizoval Viskupič. Podľa neho je rozpočet kľúčový v otázke, či Slovensko bude napredovať. 

Roztáčanie inflácie

Ako ďalej uviedol, výdavky na úrovni 35 miliárd eur a deficit na úrovni 8,3 miliardy eur sú historicky zlé čísla. "Minister financií hovorí, že je to rozpočet na pomoc ľuďom. Ja hovorím, že takto vysoké zadĺženie je zlyhanie vlády v možnosti pomáhať. Celú túto pomoc presunulo na plecia našich detí a vnukov," vyhlásil. 

Podľa Viskupiča je dôležité definovať, komu treba pomôcť, pretože podľa jeho slov môže finančná pomoc skončiť v rukách ľudí, ktorí ju nepotrebujú. Myslí si, že Slovensko nie je bohatou krajinou a na pomoc ľuďom si musí požičať. 

"Rozdávanie balíčkov na pomoc občanom je len roztáčanie inflácie, pretože vždy to má tlak na zvyšovanie cien. V konečnom dôsledku ľuďom klesnú príjmy o 3 %. Vláda sa tvári, že pomáha, ale nie je to tak," zamyslel sa a dodal, že obce vo finále nebudú schopné poskytnúť súčasnú úroveň služieb. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok