Austrália pripravuje vodičský preukaz na športové autá

Na juhu Austrálie pripravujú kompetentné orgány niečo ako vodičský preukaz na výkonné a športové autá. Ako to bude fungovať?

Autá sa zrazili s políciou, výsledkom je zničené auto a dvaja ťažko zranení
Foto: PZ Bratislavský kraj

V Austrálii predstavili návrh zákona, ktorý by mohol do určitej miery zamedziť nehodám spôsobených športovými a vysoko výkonnými autami. K získaniu špeciálneho vodičského preukazu bude treba absolvovať špeciálny kurz vrátane tréningov, po ktorom získate licenciu na vedenie športových áut s vyšším výkonom. 

Súčasťou návrhu zákona je aj úplne obmedzenie a zákaz vypnutia trakčnej kontroly vo výkonných autách a rovnako tiež aj zákaz šoférovania pre vodičov obvinených zo zabitia za volantom až do úplného vyriešenia daného prípadu. Tento návrh vznikol v reakcii na dávnejšiu nehodu, pri ktorej stratil vodič Lamborghini kontrolu nad autom, pri čom zrazil 15 ročné dieťa.

Legionárska ulica v Bratislave v smere od Krížnej po Račianske mýto je uzatvorená Foto: Facebook.com/Polícia SR - BK

Po tomto incidente iniciovala túto zmenu práve rodina dievčaťa, ktorá bojuje za lepšiu bezpečnosť na cestách a ich cieľom je znížiť riziko vzniku takýchto udalostí a redukovať množstvo nezodpovedných vodičov výkonných áut. Zákon bude predložený tamojšiemu parlamentu ešte v priebehu tohto roku a zdá sa, že je po mnohých diskusiách prijateľný aj zo strany vlády aj zo strany majiteľov výkonných vozidiel. Či sa však niekedy podobný zákon, alebo opatrenie dostane aj do našich končín je momentálne otázne. V niektorých prípadoch by však ani u nás nebol na škodu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok