Top udalosti týždňa: Schválenie dohody s USA sprevádzali protesty, Vlhová vybojovala zlato

Obranná dohoda s USA dostala zelenú v parlamente, ratifikovala ju aj prezidentka Zuzana Čaputová. Napätie na Ukrajine trvá, situáciu priamo z miesta mapoval aj redaktor TA3 Tomáš Verníček. Radosť Slovákom zase priniesla Petra Vlhová, ktorá v Pekingu vybojovala zlato. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Protest proti obrannej zmluve s USA
Foto: TA3 / David Duducz

Chaos v parlamente, protesty pred ním

V parlamente bola počas tohto týždňa hlavnou témou obranná dohoda s USA. Rozruch vyvolala nielen medzi poslancami, ale aj pred národnou radou, kde sa konali protesty. 

Rozprava v parlamente sa nezobišla bez emócií. Potýčky sa strhli po tom, ako poslanci zabránili vystúpeniu generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Poslanci ĽSNS blokovali rečnícky pult napriek tomu, že ich šéf parlamentu vykázal zo sály za nenosenie respirátorov.

Peter Krúpa a Andrej Medvecký sa pred začiatkom diskusie o obrannej dohode postavili k rečníckemu pultu aj so slovenskou vlajkou. Následne k pultu prišli aj Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak s ukrajinskou vlajkou. Poslanci opozície vlajku neskôr obliali vodou.

Rušno bolo aj pred parlamentom. Dav demonštrantov niekoľko hodín vyjadroval nesúhlas s obrannou dohodou s USA. Pokojný priebeh protestov narušila roztržka s políciou a následný zásah ťažkoodencov.

Napriek kritike a masívnemu nesúhlasu i protestom zo strany opozície obranná dohoda parlamentom prešla. Za dohodu hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných, proti bolo 60, jeden sa zdržal. Obrannú zmluvu podporili SaS a OĽANO, proti boli poslanci OĽANO Romana Tabák a Milan Kuriak. Za dohodu hlasovali aj nezaradení poslanci zo strany Za ľudí a tiež nezaradení poslanci Tomáš Valášek s Miroslavom Kollárom.

Hnutie Sme rodina nehlasovalo jednotne, proti boli Martin Borguľa, Adriana Pčolinská, Peter Pčolinský, Petra Hajšelová, Igor Kašper a Miloš Svrček. Predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár sa zdržal. Proti dohode hlasovali jednotne poslanci Smeru-SD, ĽSNS a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho aj Tomáša Tarabu či Milana Mazureka.

Opozícia nešetrila kritikou

Zatiaľ čo koalícia vyjadrila spokojnosť, opozícia nebola až taká nadšená. Premiér Eduard Heger ocenil schválenie dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA poslancami národnej rady. Podľa neho išlo o odvahu.

Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka je schválenie dohody hlasom zodpovednosti a zároveň odmietnutím populizmu, hystérie a cynizmu v podaní opozície a extrémistov.

Opozičný Smer naopak avizoval petíciu za referendum s tromi otázkami. Jednou z nich má byť aj otázka týkajúca sa obrannej zmluvy s USA, ktorú Fico nazval "zradcovskou dohodou". Expremiér a nezaradený poslanec národnej rady Peter Pellegrini kritizoval prezidentku, ktorá podľa neho nevyhovela ľuďom.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa však ešte pred odobrením dohody v parlamente vyjadrila s tým, že ju podporuje. Následne ju aj ratifikovala. Prezidentka pripomenula, že text z dohody, ktorú v stredu odobril parlament, vyrokovali bývalá a súčasná vláda. "Boli splnené všetky podmienky na nadobudnutie platnosti dohody o obrannej spolupráci zo strany Slovenskej republiky, rovnako ako to bez straty suverenity pred nami urobilo 23 ďalších členských štátov Aliancie. Vrátane všetkých našich susedov na hranici Aliancie, teda aj Maďarska, Poľska, Bulharska, Rumunska a pobaltských štátov," skonštatovala.

O schválení obrannej zmluvy s USA sme diskutovali aj v nedeľnej relácii V politike. Čo znamená pre Slovensko? V dueli sa stretli Michal Šipoš z OĽANO a Erik Tomáš z Hlasu-SD. Celú reláciu si môžete pozrieť tu:

Politici si zaspomínali na Eduarda Kukana

Slovensko zasiahla počas týždňa aj správa o úmrtí bývalého ministra zahraničných vecí, poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a Európskeho parlamentu Eduarda Kukana, ktorý mal 82 rokov.

Na prácu s ním si zaspomínali mnohí politici. Podľa viacerých reprezentoval kultúrne a politicky vyspelé Slovensko. Eduarda Kukana vnímali nielen ako na vynikajúceho diplomata a politika európskeho formátu, ale aj skvelého človeka.

Na jeho osobnosť sme si zaspomínali aj v relácii Tak takto spolu s bývalým ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Kukan bol podľa neho pre mnohých diplomatov druhým otcom. Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Šíria sa správy o invázii Ruska na Ukrajinu

Na zahraničnej scéne pretrváva napätie na rusko-ukrajinských hraniciach. Lídri sa naďalej snažia konfliktu predísť diplomatickou cestou, do médií sa však dostali správy o tom, že Rusko už plánuje útok, niektoré informovali dokonca o konkrétnom dátume. Tieto informácie zaznievajú najmä z USA, ktoré mali západných lídrov varovať, že ruský prezident Vladimir Putin sa už rozhodol uskutočniť inváziu na Ukrajinu.

Ukrajina zatiaľ vyzvala svojich občanov, aby nepodliehali panike. "V tejto chvíli je mimoriadne dôležité zachovať pokoj, vyhnúť sa destabilizačným akciám, ako aj takým akciám, ktoré šíria paniku," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Redaktor TA3 Tomáš Verníček navštívil Ukrajinu aj osobne. S ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom a rezortnými kolegami z Česka a Rakúska cestoval na Donbas. Aký je život na kontaktnej línii? Viac sa dozviete aj v tomto rozhovore:

Skvelá Vlhová vybojovala zlatú medailu

Vynikajúce správy ale prišli zo zimných olympijských hier. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vybojovala zlato v slalome. "Som naozaj šťastná, že všetci členovia môjho tímu mi verili. Bez nich by som to nedokázala. Opakovali, že som silná a že dokážem aj nemožné. Vďaka nim som sa dokázala stať olympijskou víťazkou," povedala Vlhová v prvej televíznej reakcii na RTVS.

Reakcie na seba nenechali dlho čakať, hrdosť neskrývala ani prezidentka Zuzana Čaputová. Svetové médiá zase písali o dych vyrážajúcom druhom kole. Vlhová totiž vybojovala zlato z ôsmeho miesta, na ktorom bola po prvom kole slalomu.

Samotná Vlhová priznala, že k zlatej olympijskej medaile v Pekingu jej pomohlo aj šťastie. Chvíle medzi prvým a druhým kolom boli pre ňu ťažké, ale z hľadiska úspechu kľúčové.

V závere týždňa však prišli správy o tom, že Vlhová už na olympiáde v Pekingu súťažiť nebude. Trápi ju zápal členkovej šľachy. V rozhovore pre RTVS tiež zdôraznila, že boj o olympijské zlato v slalome bol pre ňu fyzicky i mentálne vyčerpávajúci. Po návrate z olympiády sa tak chce čo najlepšie pripraviť na ďalšie preteky Svetového pohára a zabojovať o obhajobu veľkého glóbusu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok