Top udalosti týždňa: Zadržali záchranárov i Fica, parlament schválil tri veľké reformy

19.12.2021 17:30

Parlamentom prešli tri veľké reformy, protestovalo sa, zasiahla i polícia. Na výsluchu skončil aj predseda opozičnej strany Smer Robert Fico. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Top udalosti týždňa: Zadržali záchranárov i Fica, parlament schválil tri veľké reformy
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zmeny čakajú nemocnice i národné parky

Počas týždňa rezonovali v parlamente tri veľké reformy, ktoré sa podarilo schváliť. Jednou z nich bola reforma nemocníc. Tie sa majú rozdeliť na viacero úrovní. Prvé reálne zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v roku 2024. Reformu však v parlamente nepodporilo hnutie Sme rodina. Kritika prišla aj z iných strán.

Primátori a župani sa obávajú, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti sa zhorší. Nadšení nie sú ani bývalí ministri zdravotníctva. Systém podľa nich potrebuje reformu, ale nepáči sa im jej finálna podoba. Andrea Kalavská si navyše myslí, že reforma sa napokon do praxe nepretaví. Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v liste požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o stretnutie.

Čo môže táto reforma priniesť a prečo sa pre niektorých stala terčom kritiky? Aj o tom sme sa rozprávali v relácii Téma dňa, ktorú si môžete pozrieť tu:

Schváliť sa podarilo aj štátny rozpočet na budúci rok. Podporili ho poslanecké kluby OĽANO, SaS a Sme rodina. Proti hlasovali poslanci Smeru-SD a ĽSNS. Slovensko by malo v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu.

Podľa ministra financií Igora Matoviča ide o kvalitný a zodpovedný rozpočet. "Zodpovedne otáčame každé jedno euro, aby sme hospodárili s našimi spoločnými prostriedkami ako so svojimi vlastnými a aby sme ustrážili tieto peniaze aj pre budúce generácie," ubezpečil.

Treťou schválenou reformou bola reforma o národných parkoch. Správa štátnych pozemkov v národných parkoch sa má presunúť pod rezort životného prostredia. Reformu nepodporili opoziční poslanci ani klub Sme rodina, pri hlasovaní vytiahli karty, systém ich vykázal ako neprítomných. Proti bol aj Ján Mičovský z OĽANO.

Protest záchranárov pred parlamentom

Pred parlamentom sa zišli nespokojní záchranári. Tí prišli pripomenúť vláde jej sľuby a žiadať zvýšenie platov. Pokojný protest napokon poznačil incident, počas ktorého dvoch záchranárov zadržali. Postavili sa za nich niektorí politici, medzi nimi aj Boris Kollár či Robert Fico. Kollár chcel za nich dokonca zaplatiť pokutu.

V TA3 sme odvysielali rozhovor s prezidentom Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov Františkom Majerským, ktorého zadržali počas protestu. Platenie pokuty od politikov odmietol a reagoval s tým, že problémy záchranárov by mali riešiť radšej v parlamente. "Nechceme, aby nám politici platili pokuty. Nech riešia naše problémy v národnej rade, tam to vedia urobiť," uviedol.

O zákroku napokon rozhodol aj krajský prokurátor v Bratislave Rastislav Remeta. Trestné stíhanie zdravotníckych záchranárov pre prečin podnecovania je podľa neho nezákonné a neopodstatnené. Príslušníkovi Policajného zboru uložil, aby vo veci znovu konal a rozhodol.

Polícia zadržala Roberta Fica

Krátko po incidente so záchranármi nevyšiel avizovaný protestný autosprievod ani lídrovi Smeru Robertovi Ficovi. Musel sa napokon uskutočniť bez neho, keďže ho zadržala polícia. Tá neskôr uviedla, že Roberta Fica predviedla na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní.

Fico po prepustení z policajnej stanice povedal, že bol obvinený z trestného činu podnecovania. "Je to vymyslené od samého začiatku až do konca," skonštatoval Fico s tým, že nikoho k ničomu nepodnecoval. Absurdity, ktoré sú páchané touto vládnou koalíciou, podľa neho nemajú konca kraja.

Konanie polície vníma ako zastrašovanie zo strany ministra vnútra Romana Mikulca, dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana či špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Ficovi teraz hrozí dvojročný trest. Podľa odborníčky na trestné právo nebol zásah polície nezákonný.

Ako vidí turbulentný politický týždeň expert na marketing a komunikáciu Pavol Minár? Viac povedal v relácii Tak takto:

Zákaz vychádzania už len v noci

Vláda stihla počas týždňa uvoľniť opatrenia. Zákaz vychádzania tak od piatka 17. decembra už platí len v noci. Výnimkami z nočného zákazu vychádzania je napríklad cesta do a zo zamestnania, zdravotná starostlivosť či cesta do obchodov.

Vláda sa taktiež dohodla na jednorazovej odmene pre zdravotníkov. Nárok na 350 eur v hrubom budú mať všetci zdravotníci vrátane pracujúcich medikov. Lekári a sestry peniaze vítajú. Problém to ale podľa nich nerieši.

Česko má novú vládu

Na zahraničnej scéne sa vo viacerých mestách protestovalo proti aktuálnym opatreniam. Obavy tiež vyvoláva nový variant koronavírusu omikron, ktorý doteraz potvrdili v desiatkach krajín.

V Česku vymenovali novú vládu, aj keď prezident Miloš Zeman mal výhrady voči jednému ministrovi. Jej predsedom sa stal Petr Fiala a skončilo sa tak vládnutie menšinového kabinetu Andreja Babiša so sociálnymi demokratmi.

Pred akými problémami nový kabinet stojí? Aj o tom sme sa rozprávali s politológom Janom Kubáčkom:

Súd rozhodol o Mečiarových amnestiách

Veľké rozhodnutie priniesol aj európsky Súdny dvor. Ten vydal rozsudok v prípade Mečiarových amnestií. Zásada "ne bis in idem" (nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát) nebráni vydaniu európskeho zatykača voči osobám obžalovaným z únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča.

Rozhodnutie privítali viacerí politici, medzi nimi aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Dnes Súdny dvor EÚ rozhodol, že je možné pokračovať v trestnom konaní. Považujem to za prelomové rozhodnutie - konečne sa pre naše súdy otvorila príležitosť do dôsledkov vyšetriť kauzu, ktorá dlhé roky polarizovala spoločnosť, a rozhodnúť o vine alebo nevine obžalovaných," povedala prezidentka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok