Prepustili Petra Scholtza a štyroch policajných vyšetrovateľov

1.10.2021 11:08

Krajský súd v Bratislave prepustil v piatok z väzby bývalého povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza a štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Podľa senátu KS je ich trestné stíhanie neopodstatnené. Informoval hovorca KS Pavol Adamčiak.

"Sťažnosť prokurátora podanú v neprospech obvinených Štefana Mašína, Petra Scholtza, Milana Sabotu senát zamietol. V časti námietok zaujatosti, ktoré vzniesli obvinení Pavol Ďurko a Ján Čurilla proti sudcovi pre prípravné konanie, ktorý vo veci rozhodoval v prvom stupni, KS sťažnosti obvinených zamietol," priblížil Adamčiak.  

KS v Bratislave rozhodoval v piatok na svojom neverejnom zasadnutí o sťažnostiach štyroch obvinených vyšetrovateľov NAKA a Petra Scholtza voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava III, ktorý ich zobral do väzby, od 9.00 h. Senát KS rozhodoval pod vedením predsedníčky Magdalény Blažovej a členiek senátu Márie Šimkovej a Danice Veselovskej. Keďže išlo o neverejné zasadnutie, neboli na ňom prítomné procesné strany - obvinení ani ich obhajcovia, ani dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave.

"Vítame rozhodnutie KS. Myslím si, že sa to dalo očakávať aj z odôvodnenia prvostupňového súdu, že rozhodnutie KS bude také. Pokiaľ teda majú dodržiavať intencie zákona a ústavnú judikatúru. S dôvodmi ešte nie som oboznámený, keďže mi to nebolo doručené," povedal obhajca Milana Sabotu, Rastislav Koutun.

"K rozhodnutiu KS sa v tomto štádiu neviem podrobnejšie vyjadriť, keďže písomné vyhotovenie nám bude doručené až dodatočne. Rozhodnutie, samozrejme, vítame, namietali sme aj dôvodnosť vznesenia obvinenia a aj dôvody väzby. Tešíme sa, že KS našej sťažnosti vyhovel, ale podrobnejšie sa budem môcť vyjadriť, až keď budem mať písomné vyhotovenie," uviedla obhajkyňa Štefana M. Ivana Halahijová.

"Rozhodnutie KS v Bratislave rešpektujeme. Po oboznámení sa s písomnými dôvodmi rozhodnutia bude stanovený ďalší procesný postup vo veci," zareagoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

"Pokiaľ ide o rozhodnutie o prepustení z väzby môjho klienta, jednoducho nevieme dokopy nič, pretože bolo a avizovalo sa neverejné zasadnutie. Pre nás bude zaujímavé najmä písomné odôvodnenie tohto rozhodnutia, pretože, predpokladám, že toto písomné odôvodnenie bude mať dosah potom aj na ďalšie pokračovanie v trestnom konaní," povedal obhajca Petra Scholtza,  Ján Gereg.

Scholtza zobral sudca pre prípravné konanie OS Bratislava III do kolúznej väzby 15. septembra. Sudca predtým rozhodol, že vyšetrovatelia NAKA Čurilla, Ďurko a Sabota budú rovnako väzobne stíhaní. Sabotu zobral sudca do kolúznej väzby. Čurillu a Ďurka zobral do väzby z dôvodov takzvanej kolúznej a preventívnej väzby. Následne na druhý deň 16. septembra zobral sudca do kolúznej väzby aj štvrtého vyšetrovateľa Štefana Mašína.

Štvoricu vyšetrovateľov a Scholtza zadržali vyšetrovatelia ÚIS 13. septembra. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. ÚIS aktuálne vedie zástupca riaditeľa Martin Mackovič. Scholtz viedol policajnú inšpekciu od 11. júna po tom, ako predchádzajúceho riaditeľa Adriána Szabóa obvinili z prijímania úplatku. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, jej schvaľovaním sa má 4. októbra zaoberať Špecializovaný trestný súd.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok