Strašidelné sny máva veľká časť ľudí. Nemusia len škodiť

13.7.2019 09:57

Letíte a odrazu začnete padať z veľkej výšky nadol. Aj vám sa to stáva v snoch? Tento jav je spojený s "bojom" medzi mozgovým centrom bdenia, ktoré sa vypína, a centrom spánku, ktoré prevažuje a rozbieha svoju činnosť. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Strašidelné sny máva veľká časť ľudí. Nemusia len škodiť
Foto: Wikimedia Commons

Znepokojivé sny

Stáva sa vám, že vo sne padáte a s prudkým trhnutím sa budíte? Tento stav v skutočnosti nie je spojený so snovou aktivitou, pretože prichádza v polospánku. Tento symptóm je veľmi častý, prejavuje sa u 70 až 80 percent populácie. Na vine môže byť nedostatok spánku, stres alebo káva.

Útek pred nebezpečenstvom, pád zo strechy paláca, autonehoda. Takéto sny vedú k tomu, že sa prudko strhnete uprostred noci, s búšiacim srdcom. Znepokojivé sny sa najčastejše objavujú počas REM fázy, typické sú pre skoré rána a častejšie sú u detí. Zlé sny obťažujú dve až osem percent dospelých a bránia kvalitnému spánku. Niekedy sa počas noci opakujú a majú tú istú tému. Môžu byť spontánne, ale vyvolať ich môžu aj zlé návyky, lieky alebo choroba.

Nepriatelia dobrého spánku

Príčin je niekoľko, napríklad sýta večera. Korenené jedlá so štyrmi chodmi aktivujú metabolizmus, zvyšujú telesnú teplotu a stimulujú aktivitu mozgu. To všetko vedie k nekvalitnému spánku. Aby sa nám lepšie spalo, experti radia znížiť spotrebu kofeínu už popoludní a ísť spať najmenej dve hodiny po poslednom jedle. Ak sa vám stane, že máte neskoro večer hlad, dajte si banán alebo pohár mlieka, tieto potraviny obsahujú tryptofán, esenciálnu aminokyselinu, ktorá pomáha zaspať.

Problémom sú aj horory alebo čítanie thrillerov. Posledná vec, ktorú robíte pred odchodom do postele, hrá hlavnú úlohu. Hudba, ktorú ste počúvali, kniha, ktorú ste čítali, televízny seriál, alebo konverzácia. To všetko ovplyvňuje spánok. Keď si pred spaním pozriete horor, je pravdepodobné, že budete mať zlé sny. Preto nezhasínajte hneď po filme, ale pokúste sa navodiť si pozitívne myšlienky, aby ste sa odreagovali.

K nočným morám môže viesť aj nedostatok spánku. Ak sa vyspíte málo, je pravdepodobné, že nasledujúca noc bude vo fáze REM predĺžená a prinesie živšie a intenzívnejšie sny.

Existuje aj pozitívum

Aj napätie a úzkosť, ktoré sa hromadili celý deň, môžu mať vplyv na sny. Podľa posledných výskumov však zlé sny nemusia len škodiť. Reprodukujú náročné scenáre, ktoré môžu v živote nastať, aby nás natrénovali v reakciách a hľadaní riešenia.

noc-obloha-hviezdy_ac1100ae-fa65-bd31.jpg Foto:

Zlé sny sa často objavujú u pacientov s chorobami ako epilepsia, syndróm nepokojných nôh spánková apnoe, alebo rôzne psychické poruchy. Môžu byť taktiež jedným z vedľajších účinkov liekov, najmä, ak ide o antidepresíva. Taktiež náhle vysadenie niektorých liekov, najmä benzodiazepínov, môže viesť k nočným morám. Pokiaľ máte zlé sny po užívaní niektorého lieku, je vhodné navštíviť lekára.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok