Polícia odmietla trestné oznámenie Šimkovičovej. Petícia za jej odvolenie je bezproblémová

ta3/Lenka Klobučníková
4.4.2024 15:51

Polícia SR zamietla trestné oznámenie od ministerstva kultúry týkajúce sa petície na odstúpenie ministerky Martiny Šimkovičovej, ktorú podpísalo takmer 190-tisíc ľudí.

Martina Šimkovičová
TASR/Dano Veselský

Otvorená výzva

V januári 2024 desaťtisíce Slovákov podpisovali otvorenú výzvu za odchod Šimkovičovej z postu ministerky kultúry. 

Predstavitelia opozičných strán SaS, KDH a PS poukázali na množstvo podpisov. Zhodli sa tiež, že jej kroky nie sú správne. Pokus o odvolanie Šimkovičovej sa nepodaril z dôvodu jej pracovnej cesty do Abú Dabí, ďalší je v nedohľadne.

Trestné oznámenie

Ministerstvo kultúry podalo na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre podozrenie z manipulácie, falšovania identity i počtu signatárov elektronickej petície.

Ministerka kultúry tvrdila, že petícia je zmanipulovaná. Polícia však nevidí dostatočné dôvody na začatie trestného stíhania. Pre Aktuality.sk to potvrdila Gabriela Kováčová z Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Koalícia ju podporila

Koaličná SNS ministerke vyjadrila plnú podporu.

"Ministerka si zaslúži podporu za jej odvahu, že je po dlhej dobe naozaj slovenskou ministerkou všetkých občanov, pretože aj LGBTI+ komunity a jej predstavitelia možno radi chodia do filharmónie," uviedla strana.

Premiér Robert Fico petíciu považuje za bežný politický nástroj. "Ak niekto zbiera podpisy, my mu v tom zabrániť nemôžeme. My na rozdiel od minulej vlády rešpektujeme petičné právo. Nevidím dôvod na to, aby sme vyvodzovali akúkoľvek mieru zodpovednosti voči ministerke," podotkol. Šimkovičová podľa premiéra plní program vlády.

Pozrite si archívnu reportáž z 28. marca 2024 o proteste proti ministerke kultúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok