SDKÚ-DS: Najväčšou hrozbou je jednofarebná vláda Smeru-SD

7.2.2012 11:34

V situácii spravodajských hier, škandalizácie a neustálych konfliktov medzi bývalými koaličnými partnermi sa podľa SDKÚ-DS zabúda na najväčšie nebezpečenstvo, ktoré Slovensku hrozí po marcových parlamentných voľbách.

Tou je jednofarebná vláda Smeru-SD, prípadne dosiahnutie ústavnej väčšiny v spojení s SNS, myslí si predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. "SDKÚ-DS je presvedčená, že stredopravé strany by za takejto situácie mali prestať na seba útočiť a sústrediť sa na to, aby sa po voľbách takáto hrozba, dovolím si povedať až katastrofa, Slovensku vyhla," vyhlásil expremiér na dnešnej tlačovej konferencii.

Pokiaľ Smer-SD na svojich bilbordoch sľubuje ľuďom istoty, podľa Dzurindu ide najmä o tri negatívne hrozby. "Prvou je istota, že na čele Najvyššieho súdu zostane Štefan Harabin, že v oblasti poriadku a spravodlivosti sa nič zásadné nezmení a zmeny, ktoré začala ministerka Lucia Žitňanská, budú zvrátené," podčiarkol.

Ďalšou istotou je podľa neho zrušenie rovnej dane, ako aj hrozba, že Smer-SD zruší alebo úplne vykradne druhý dôchodkový pilier. Negatívnych dôsledkov jednofarebnej vlády Smeru-SD by pritom podľa Dzurindu bolo ešte viac, čo si musia uvedomiť predovšetkým ostatné pravicové strany. "Chceli by sme vyzvať ostatné stredopravé strany, že súčasnosť nie je dobrým časom na žabomyšie vojny. Je čas urobiť všetko preto, aby sme ponúkli občanom alternatívu, aby sme prestali na seba útočiť," apeloval líder SDKÚ-DS.

Lídrovi SDKÚ-DS Mikulášovi Dzurindovi by vôbec neprekážalo, keby v najbližšom čase zorganizoval stretnutie pravice predseda KDH Ján Figeľ. "Keď sa Ján Figeľ cíti lídrom pravice, budem nesmierne rád, keď nás začne organizovať," vyhlásil Dzurinda.

Podľa vlastných slov už vopred podpisuje bianko šek, že na takéto stretnutie veľmi rád a rýchlo príde, svoj pracovný program si upraví, alebo zruší. Podľa Dzurindovcov by bolo stretnutie pravice dobré na to, aby si s ostatnými predstaviteľmi strán mohli sadnúť a povedať, či ich stredo-pravé strany majú rovnakú optiku ako SDKÚ-DS. Tá totiž vidí za najväčšiu hrozbu, že po voľbách môže vzniknúť vláda, v ktorej bude len Smer-SD, resp. Smer-SD a SNS. "My za kľúčové dnes považujeme, aby sme sa spamätali, aby sme ako strany od stredu napravo konečne začali niečo robiť a zabránili hrozbe jednofarebnej vlády strany Smer," povedal podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Lucia Žitňanská na tlačovej besede povedala, že aj ten, kto vo voľbách nevolí, volí Fica.

Dzurinda si pritom nemyslí, že pred voľbami by mali stredo-pravé strany podpísať zmluvu o budúcej spolupráci. "Toto nepovažujem za reálne, Figeľ má v tom pravdu, že ten papier veľa znesie, ale nič nemusí riešiť," konštatoval Dzurinda.

Poukázal na koaličnú zmluvu, ktorú tiež podpísali a vydržala len rok a pol. "Nemám záujem sa písomne zaväzovať, ani čas na to nie je," dodal líder SDKÚ-DS.

Podľa neho by mali teraz ísť bokom aj "sentimenty a osobné hemungy" či dotknutosť. SDKÚ-DS už pripúšťa aj spoluprácu so SaS, ale dôležitý bude jej postoj k budúcim európskym opatreniam. Dzurinda spomenul aj holandský model, kde jedna koaličná strana má problém s trvalým eurovalom, tak majú dohodu s opozíciu, že tento stabilizačný nástroj prejde.

Pnutie na kandidátke Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, ktorej hrozí rozpad, nechcel Dzurinda veľmi komentovať. "Neteším sa pnutiu na stredo-pravej politickej strane, alebo na tejto časti politického spektra," povedal.

Považuje za politicky relevantné, že spolu s KDH a ďalšími stranami od stredu napravo môžu prečísliť vo voľbách Smer, ktorý má dnes podľa preferencií dominanciu. "Ak sa odteraz budeme mať viac k sebe, ak tomu uveríme, ak nebudeme na seba útočiť, neraz neférovo, nepotrebne, tak som presvedčený, že to zvrátiť môžeme," vyhlásil Dzurinda. Argumentuje aj matematicky a hovorí, že 5 krát 8 je viac ako 39 a 4 krát 9 je viac ako 35.

Tlačová konferencia SDKÚ-DS:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok