Rusko pohrozilo zmenou postoja k Iránu, Británia a Nemecko chcú ďalšie sankcie

19.3.2014 21:15

Vysokopostavený predstaviteľ ruského rezortu diplomacie dnes pohrozil, že Moskva by v súvislosti s krízou na Ukrajine mohla zmeniť svoj postoj v jadrových rokovaniach s Iránom.

Rusko pohrozilo zmenou postoja k Iránu, Británia a Nemecko chcú ďalšie sankcie
Foto: SITA

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov podľa agentúry AP zdôraznil, že Moskva nemá v úmysle prostredníctvom iránskej otázky posilňovať svoju vlastnú pozíciu. Môže však k takémuto kroku pristúpiť v reakcii na kroky USA a EÚ.

Podľa agentúry AP ide o najvážnejšiu hrozbu odplaty zo strany Moskvy za sankcie, ktoré Západ uvalil na ruských predstaviteľov v súvislosti s anexiou Krymu.

Vyjednávači Iránu a šiestich svetových mocností - vrátane Ruska - ukončili dnes vo Viedni ďalšie dvojdňové kolo rozhovorov o jadrovom programe Teheránu. Obe strany označili diskusie za užitočné a dohodli sa, že k rokovaciemu stolu v rakúskej metropole opäť zasadnú 7.-9. apríla.

Vladimir Putin (SITA).jpg Foto:

Británia a Nemecko chcú ďalšie sankcie

Británia a Nemecko sa dnes zhodli v názore, že Európska únia by mala na Rusko uvaliť ďalšie sankcie, informovala agentúra Reuters.

Pred blížiacim sa zasadaním Európskej rady britský premiér David Cameron telefonicky rokoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o reakcii EÚ na udalosti na Ukrajine.

"Obaja zopakovali, že nedeľné referendum na Kryme a následné kroky Ruska zamerané na anexiu Krymského polostrova sú protiprávne a EÚ by mala na Rusko uvaliť ďalšie sankcie," uviedla hovorkyňa britského premiéra.

Ministri zahraničných vecí EÚ sa v pondelok dohodli na uvalení sankcií voči 21 ruským a ukrajinským predstaviteľom v dôsledku ich podielu na ruskom obsadení Krymu a nedeľňajšom referende o jeho pričlenení k Rusku. Na 11 ruských a ukrajinských predstaviteľov uvalili v ten istý deň sankcie aj Spojené štáty.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok