Zelenskyj na zozname hľadaných osôb, Rusi voči nemu začali trestné konanie. Ukrajina reagovala, že ide o zúfalstvo propagandy

ta3/čtk
4.5.2024 16:37 , Aktualizované: 4.5.2024 21:14

Ruské úrady začali trestné konanie proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a umiestnili ho na zoznam hľadaných osôb. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na oficiálne záznamy ruského ministerstva vnútra. Ukrajinská diplomacia krok označila za beznádejné počínanie ruského štátneho aparátu.

Zelenskyj nie je prvý

Databáza ministerstva uvádza, že ukrajinský prezident je hľadaný podľa článku Trestného zákonníka. Na základe ktorého ustanovenia bol Zelenskyj do zoznamu hľadaných osôb zaradený, spis nespresňuje.

"Je to dôkaz zúfalstva ruskej propagandy a štátnej mašinérie, ktorá nevie, ako inak by upútala pozornosť," uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

"Pripomíname, že na rozdiel od bezcenných ruských oznámení je zatykač ICC na ruského diktátora Vladimira Putina pre podozrenie z vojnových zločinov úplne reálny a platný v 123 krajinách sveta," doplnila v reakcii na krok ruských úradov ukrajinská diplomacia.

Rusko od začiatku svojej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 začalo trestné konanie proti viacerým ukrajinským a ďalším európskym politikom.

Moskva tiež do zoznamu hľadaných osôb zaradila prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana, ktorý vlani pripravil zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina pre obvinenie z vojnových zločinov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok