Prekvapenie v podobe rakiet. Ukrajina vypálila americké strely na Krym, hlási Rusko

ta3/TASR
4.5.2024 09:05 , Aktualizované: 4.5.2024 13:35

Ruská protivzdušná obrana zničila štyri rakety dlhého doletu, ktoré ukrajinské sily odpálili na polostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého išlo o strely ATACMS dodané Spojenými štátmi. Informovala o tom agentúra DPA.

Krym, raketa
TASR/AP (ilustračný obrázok)

Spojené štáty minulý týždeň potvrdili, že začali na Ukrajinu dodávať tento typ rakiet s doletom až 300 kilometrov. Ukrajinská armáda ich prvýkrát odpálila 17. apríla na vojenskom letisku Džankoj na Kryme, ktoré sa nachádza približne 165 kilometrov od frontovej línie.

Obavy USA

Ministerstvo zahraničných vecí USA pôvodne nesúhlasilo s ich nasadením v konflikte na Ukrajine s odôvodnením, že by ich americká armáda postrádala. USA sa tiež obávali, že Ukrajina ich použije na útoky hlboko vo vnútrozemí Ruska, čo by mohlo viesť k eskalácii vojny a prípadnej priamej ozbrojenej konfrontácii medzi Spojenými štátmi a Ruskom.

Telegramový kanál RBK Ukrajina s odvolaním sa na partizánsku skupinu Ateš, ktorú tvoria Ukrajinci a krymskí Tatári, uvádza, že Rusi sa v obave pred raketovými útokmi ATACMS snažia v okupovanom Mariupole ukryť vojenskú techniku.

Začiatok konfliktu

Rozsah útoku na Krym, ktorý Rusko nezákonne anektovalo v roku 2014, nebol bezprostredne známy. Kyjev sa k tvrdeniu Moskvy zatiaľ verejne nevyjadril.

Minulý utorok Ukrajina zaútočila na ruskú armádu na Kryme raketami, ktoré jej nedávno dodali USA. Nezávislé médiá vtedy informovali o úderoch na tri základne na polostrove, ktoré si vyžiadali viacero obetí.

Washington v uplynulých týždňoch oznámil, že Ukrajine v rámci nového balíka vojenskej pomoci poskytne rakety ATACMS s ešte väčším doletom. Dostrel dosiaľ dodaných rakiet tohto typu bol obmedzený na 165 kilometrov.

Pozrite si archívnu reportáž z 2. mája 2024 o tom, či patrí Ukrajina do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok