Súťažili v behu s partnerkou na krku. Pôvod pretekov je vo vikinskej kultúre

23.8.2024 17:50

Páni, trúfli by ste si zabehnúť 260 metrov? Zrejme teraz väčšina z vás odpovedala „áno.“ Ale zvládli by ste to aj s manželkou či partnerkou zavesenou na krku? Nuž v Maďarsku sa o to niekoľko párov pokúsilo. Konala sa tam totiž takáto medzinárodná súťaž. Pozrite sa, ako to tam vyzeralo.

Pripraviť sa, pozor, štart. Takto sa začínajú všetky profesionálne či amatérske preteky. Nie všetky sa ale bežia s manželkou či partnerkou zavesenou na chrbte.

Aj keď sa takéto preteky môžu zdať ako najnovší bláznivý výstrelok doby, opak je pravdou. Pôvod majú vraj vo vikinskej kultúre. V modernej histórii sa majstrovstvá v takomto behu konajú už vyše 30 rokov. Priekopníci sú v tomto smere Fíni a Estónci, no tento raz sa dejiskom stalo Maďarsko.

Do súboja sa zapojilo zhruba 30 párov. Všetci museli zdolať náročnú 260-metrovú trasu, na ktorej nechýbala priekopa plná vody a bahna. Práve tá dala bežiacim párom zabrať najviac. O vtipné momenty počas behu tak nebola núdza, diváci si prišli na svoje.

Niektorí účastníci sa do behu zapojili z recesie, iní sa tomuto športu venujú profesionálne. Príkladom je aj manželský pár z Litvy, ktorý nesie titul majstrov sveta. Pri behu zvoli takzvanú estónsku techniku, to znamená, že partnerka sa zavesila mužovi okolo krku visela dole hlavou s nohami okolo manželových ramien a držala sa ho za pás. No a práve táto dvojica si poradila s maďarskou trasou najlepšie. Zdolali ju za rekordných 54 sekúnd. 

Víťazný pár si okrem zážitku a uznania odnáša z pretekov aj naozaj netypickú cenu. Ak tipujete medailu alebo peniaze, mýlite sa. Víťazi totiž dostanu pivo. Pýtate sa koľko ? Nuž, presne toľko, koľko váži partnerka vo víťaznom tíme.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok