Amsterdam hostil farebný sprievod obojživelných vozidiel. V meste ich obdivovatelia videli naposledy

Je to auto alebo loď? Amsterdam hostil farebný sprievod obojživelných vozidiel. Tieto unikátne stroje sa ponorili do amsterdamských kanálov. Išlo o záverečné podujatie po niekoľkodňovej jazde po holandských mestách. V Amsterdame však bolo naposledy.

V centre Amsterdamu sa stretli desiatky majiteľov obojživelných áut. Netradičné podujatie každý rok pritiahne ľudí z celého sveta. Celá jazda trvá aj týždeň a vyvrcholí priamo v amsterdamských kanáloch, kde sa na tieto obojživelníky môže prísť pozrieť aj široká verejnosť. 

Takéto autá nie je ľahké šoférovať a vyžadujú si skúseného vodiča. Majú totiž príliš veľkú batériu, čo zvyšuje ich hmotnosť. 

Podujatie hostí Amsterdam už štvrtýkrát. Sprievod sa prvýkrát konal v roku 1987. V kanáloch ikonického holandského mesta sa ale vozidlá prešli naposledy. Od roku 2025 ich totiž stopnú nové environmentálne predpisy. 

Holandská metropola si už dávnejšie dala za cieľ, že do roku 2030 úplne zakáže vozidlá so spaľovacími motormi. Každá minca má však dve strany. Mesto, ktoré si zakladá na ekológii, si s novými nariadeniami sľubuje lepšiu kvalitu ovzdušia ako aj celkovo lepšiu kvalitu života pre miestnych obyvateľov. Rovnako chce znížiť aj počet výletných lodí v kanáloch a obmedziť výstavbu nových hotelov. Obojživelné vozidlá sa síce do Amsterdamu už zrejme nevrátia, no v krajina dvere pred nimi ešte úplne nezatvorila. Už o pár rokov by sa sprievod mal konať v jednej z holandských provincií.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok