Opozícia chce odvolávať dvoch ministrov / Spor Hlasu a SNS o predsedu NR SR / Skončí po rope aj ruský plyn?

11.8.2024 11:46

V relácii V politike diskutovali podpredseda NR SR, predseda strany SNS Andrej Danko a poslanec NR SR, podpredseda strany PS Ivan Štefunko.

Vláda Roberta Fica si ide svoje. Hranice toho, kam až môže zájsť, sa posúva ďalej.

Perfekcionisti v upratovaní

Za desať mesiacov zrušili špeciálnu prokuratúru, rozprášili NAKU a novú trestnú legislatívu presadili tak rýchlo, že odborníci sa ani nestačili čudovať, rovnako ako zamestnanci RTVS či umeleckých fondov, čo všetko sa dá za pár týždňov podľa požadovanej optiky vládneho trojlístka zmeniť.

Čudovanie sa Mateja Drličku ráno v župane, keď si preberal odvolávací dekrét, je rovnaké ako čudovanie sa verejnosti, že právoplatne odsúdený bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa ocitol na slobode. Vláda do roka upratala všetko, čo potrebovala: médiá, polícia, súdy, a posledný diel sa na jeseň týka mimovládok.

Fico opäť na výslní

Vláda si však môže dovoliť len toľko, aká silná je opozícia. Keď bol Fico v opozícii, ani jedna vláda to nedotiahla do konca. Vyrástol za druhej Dzurindovej vlády, ktorá predčasne skončila. Tá Radičovej nevydržala ani dva roky a vystrelila Fica tak, že dokonca vládol sám. Matovič mal ústavnú väčšinu, no vnútrokoaličné hádky a pád vlády vrátili Fica štvrtýkrát na výslnie.

Aký silný hráč je Šimečka?

V minulosti bol Ficovým hlavným politickým rivalom tandem Dzurinda - Mikloš. Dnes je opozičným preferenčným lídrom PS, ale otázka je, aký silný hráč je ich líder Michal Šimečka. Má v sebe potenciál pospájať rozbitú pravicu, ako to kedysi urobil Dzurinda?

Po rozpade SDKÚ 15 % až 20 % pravicových voličov každé voľby hľadá silnú stredopravú stranu, a každé voľby ich niekto iný pozbiera. Len si spomeňte na Kiskovu Za ľudí, Procházkovu Sieť a v konečnom dôsledku aj OĽANO, a ako to dopadlo. PS má za svoju krátku existenciu štvrtého predsedu.

Kto sú tí progresívni silní politici?

Pri LGBTi témach a dúhových pochodoch niet pochýb, ktorá strana je nositeľom liberálnych tém, ale čo ekonomické témy? Reforma zdravotníctva? Právny štát? Kto sú tí progresívni silní politici, čo na otvorenú diskusiu vyzvú Fica s Kamenickým alebo vytiahnu ministra Suska pred reflektory na tému korupcia a právny štát?

Prečo Šimečka nie je každý týždeň v nejakej politickej debate s predstaviteľmi SMERU? Pred voľbami márne čakal na duel s Ficom; čaká stále? A čo Ivan Korčok? On má byť ten vyzývateľ, čo doteraz presne nepovedal, čo chce, a či sám alebo s niekým? To má byť nový líder, ktorý vysúka rukávy, rozhodne povie: „Tu som a toto idem robiť"? Lídrom sa nedá narodiť, lídrom sa človek môže len stať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok