Paralympionici zložili slávnostný sľub prezidentovi SR. Predstavili oblečenia, známky a maskota hier

25.7.2024 18:29

Súčasťou príprav na veľké podujatie nie sú len hodiny tréningov, ale aj viaceré už tradičné sprievodné akcie. Jednou z nich slávnostný sľub olympionikov a paralympionikov u prezidenta Slovenskej republiky.

Deň pred slávnostným sľubom u prezidenta schválili delegáti na Valnom zhromaždení Slovenského paralympijského výboru výpravu do Paríža. Práve schválenie výpravy na 17. paralympijské hry v Paríži bolo hlavným bodom programu júlového valného zhromaždenia SPV. Pred hlasovaním o schválení výpravy ju predstavil vedúci výpravy Tomáš Varga. 

Jedným z posledných slovenských paralympionikov, ktorý získal miestenku do Paríža je parastolný tenista Peter Mihálik. Práve v tomto športe tak bude mať Slovensko na paralympiáde najpočetnejšie - až 7-členné zastúpenie.

Medzi paralympionikov, ktorí ešte nemajú medailu z predošlých hier, ale patria medzi ašpirantov na cenné kovy v Paríži možno zaradiť atléta Dušana Laczká v hode diskom. Ten cestuje na paralympiádu ako držiteľ bronzu z májových MS.

Poštové známky a maskot

Predstavené boli tiež poštové známky, ktoré boli vydané práve k Olympijským a Paralympijskym hrám. 

Aj v rámci parížskej paralympiády prišiel Slovenský paralympijský výbor s novým maskotom. Ten vzišiel z námetu 9-ročnej Daniely zo ZŠ Nevädzova v Bratislave a do podoby maskota ho prekreslil výtvarník Miroslav Regítko. Je ním bobrík z názvom „Nezlomný Boparí“. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok