Z rekonštrukcie súdov nemusí byť nič / Súdna reforma a koniec ÚŠP

18.3.2024 12:58

Po celosvetovej epidémii Covidu, keď sa život a ekonomika vo svete výrazne spomalili, rozhodli politici o vzniku plánu obnovy s balíkom 6 miliárd eur, určených na naštartovanie reforiem a investícií, aby sme znovu dobehli životnú úroveň vyspelých krajín EÚ. Dnes už vieme že Nemocnicu Rázsochy z týchto peňazí nepostavíme, s problémami sa o to pokúšame v Martine. Európske peniaze mali smerovať aj do justície, kde zaplesnivené steny, nemoderný inventár budov súdov nehodných 21. storočia mali nahradiť moderné priestory. V pondelok 18. marca sa minister spravodlivosti Boris Susko postavil pred kamery a informoval verejnosť, že aj tu výrazne zaostávame, dokonca až tak, že nám nemusí byť vyplatených 300 miliónov určených na rekonštrukciu súdov. Vraj sa termíny do roka 2025 nestíhajú. Susko teraz intenzívne rokuje o tom aby sa termíny plánu obnovy presunuli.

Od 1. júna platí na Slovensku nová súdna reforma. Zanikli niektoré okresné súdy, vznikol mestský súd v Bratislave a v Košiciach. Exministerka Mária Kolíková si dala za cieľ najmä zrýchlenie súdnych konaní. Jej nástupca Boris Susko po trištvrte roku fungovania týchto zmien hovorí, že reforma súdnej mapy nie je efektívna ani hospodárna, a naopak priniesla zhoršenú dostupnosť súdov a zvýšenie prieťahov v konaniach.

Do zrušenia UŠP zostávajú už len hodiny, v stredu bude špeciálna prokuratúra minulosťou. Končiaci špeciálny prokurátor Daniel Lipšic však avizuje, že na prokuratúre ostáva a je pripravený prejsť na generálnu prokuratúru.

Čo bude s prokurátormi, ich agendou ale aj o peniazoch z plánu obnovy a ako sa v praxi ujala nová súdna mapa sme sa rozprávali s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom a jeho predchodkyňou Máriou Kolíkovou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok