Útok Izraela bol presný, zasiahol vojenský komplex pri Teheráne. Irán prišiel o drahé miešačky na palivo do rakiet

dnes 07:49 , Aktualizované: dnes 08:14

Komerčné satelitné snímky ukazujú, že izraelské letectvo pri sobotňajšom útoku zasiahlo budovy, ktoré Irán používa na miešanie pevného paliva pre balistické rakety.

Agentúre Reuters to povedali dvaja americkí výskumníci, bývalý zbrojný inšpektor OSN, ktorý vedie výskumnú skupinu Institute for Science and International Security, David Albright a analytik výskumu washingtonskej organizácie CNA, ktorá sa zaoberá analýzou verejnej politiky a výskumom v oblasti národnej bezpečnosti a ďalších strategických oblastí, Decker Eveleth.

Zasiahnutý vojenský komplex

Obaja výskumníci v samostatných hodnoteniach uviedli, že Izrael zasiahol Parčin, rozsiahly vojenský komplex neďaleko Teheránu. Podľa Eveletha Izrael zasiahol tiež Chodžir, rozsiahly závod na výrobu rakiet blízko Teheránu. Agentúra Reuters v júli uviedla, že Chodžir sa masívne rozširuje.

Eveleth sa domnieva, že izraelské údery mohli výrazne obmedziť schopnosť masovej výroby rakiet Iránom. Snímka komerčnej satelitnej firmy Planet Labs podľa neho ukazuje, že izraelský úder zničil dve budovy v Chodžire, kde sa miešalo pevné palivo pre balistické rakety. Snímky z Parčinu potom ukazujú, že Izrael zničil tri budovy na miešanie pevného paliva a sklad.

Albriht uviedol, že si pozrel komerčné satelitné snímky komplexu Parčin s nízkym rozlíšením, ktoré podľa všetkého ukazujú, že izraelský úder poškodil tri budovy, vrátane dvoch, v ktorých sa miešalo pevné palivo pre balistické rakety. Názov firmy, od ktorej snímky získal, neuviedol.

Zasiahnuté miešačky na pevné palivo

Na sociálnej sieti X Albright dodal, že Izrael zrejme zasiahol v Parčine tiež budovu, ktorá bola používaná na testovacie aktivity v zaniknutom iránskom programe vývoja jadrových zbraní. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAEA) a americké spravodajské služby tvrdia, že Irán tento program v roku 2003 ukončil. Irán popiera, že by sa usiloval o získanie jadrových zbraní.

"Izrael tvrdí, že sa zameral na budovy, v ktorých sa nachádzali miešačky na pevné palivo," uviedol Eveleth. "Tieto priemyselné miešačky je ťažké vyrobiť a ich vývoz je kontrolovaný. Irán ich počas rokov veľa draho doviezol a pravdepodobne bude mať problém ich nahradiť," dodal. Izrael tak možno zasadil významnú ranu iránskej schopnosti masovo vyrábať rakety a sťažil prípadný budúci iránsky raketový útok, ktorý by prerazil izraelskú protiraketovú obranu. "Zdá sa, že údery boli veľmi presné," povedal.

Podľa amerických predstaviteľov má Irán najväčší raketový arzenál na Blízkom východe a dodal rakety Rusku pre použitie na Ukrajine, jemenským povstalcom Húsíom a libanonskému Hizballáhu. Teherán a Moskva popierajú, že by Rusko dostalo iránske rakety.

Agentúra Axios uviedla, že Izrael zničil 12 špeciálnych, tzv. planetárnych miešačiek používaných na výrobu pevného paliva pre balistické strely dlhého doletu. Citovala tri nemenované izraelské zdroje, podľa ktorých to vážne poškodilo schopnosť Iránu obnovovať svoje raketové zásoby a mohlo by to krajinu odradiť od ďalších masívnych raketových úderov proti Izraelu.

Izraelská armáda uviedla, že tri vlny izraelských stíhačiek zasiahli v sobotu skoro ráno raketové továrne a ďalšie miesta blízko Teheránu a v západnom Iráne. Bola to odveta za to, že Teherán 1. októbra vypálil na Izrael viac ako 200 rakiet.

Pozrite si reportáž o útokoch z 27. októbra:

Témy: Irán Izrael
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok