Vyšetrovanie tragickej nehody vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch je ukončené: Železnice odhalili príčiny

včera 19:13

Nehoda, aká ešte na našich železniciach nebola. Tak opísali stret vlaku s autobusom z konca júna tohto roka odborníci. Železnice po takmer štyri mesiacoch ukončili interné vyšetrovanie nehody pri Nových Zámkoch. Tá si vyžiadala sedem mŕtvych a päť ľudí utrpelo ťažké zranenia.

27. júna 2024 krátko po piatej hodine večer. Medzinárodný rýchlik sa zrazil s linkovým autobusom priamo na železničnom priecestí. Autobus sa po zrážke rozpolil na dve časti. Na mieste vypukol aj obrovský požiar. 

Trať bola vylúčená z prevádzky pre opravu trakčného vedenia medzi Novými Zámkami a Dvormi nad Žitavou. Autobus sa mal na ňu dostať až keď sa zdvihli závory a vypla sa svetelná signalizácia. Železnice ihneď začali s vyšetrovaním vlakového nešťastia. Po takmer štyroch mesiacoch poznáme výsledok. 

"Zistenia ukázali, že dispozičný výpravca v ŽST Nové Zámky neoprávnene povolil jazdu vlaku cez priecestie, na ktorom nebola po opravných prácach na trakčnom vedení opätovne aktivovaná závislosť priecestného zabezpečovacieho zariadenia," zo stanoviska Železníc Slovenskej republiky.

Výpravca aj naďalej ostáva zamestnancom železníc. Bude musieť prejsť mimoriadnym preskúšaním a na základe toho mu určia jeho ďalšie zaradenie. Pri vyšetrovaní príčin nehody zistili aj k pochybenia ďalších zamestnancov. Pri nich sa ale nepreukázalo, že by to viedlo k vzniku nehody.

"V danej veci prebieha naďalej vyšetrovanie, pričom doposiaľ nebolo vznesené obvinenie konkrétnej osobe. Nakoľko znalecké skúmanie nebolo doposiaľ ukončené sa k danej veci v tejto chvíli vyjadrovať nebudeme," stanovisko Krajského riaditeľstva PZ v Nitre.

O príčinách nehody mal v utorok rokovať aj parlamentný výbor. Opozícia chcela počuť stanovisko generálneho riaditeľa železníc Alexandra Saku. Poslanci vládnej koalície však boli proti.

"Potrebujeme vedieť či bezpečnosť je pre cestujúcich bezpečná, lebo vieme, že pred pár mesiacmi sa stala fatálna dopravná nehoda, pred pár dňami sa skoro dva rýchliky zrazili, žiaľ koaliční poslanci to neschválili," dodal poslanec NR SR Igor Janckulík (KDH).

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok