Transformácia nemocníc na akciovky nie je na stole, tvrdí minister Šaško. Odborári však varujú pred možnou privatizáciou

Transformácia nemocníc z príspevkových organizácii na akciové spoločnosti zatiaľ nie je na stole, tvrdí minister zdravotníctva Kamil Šaško. Lekárski odborári majú obavy zo skrytej privatizácie. Šéf rezortu ich ubezpečil, že to nehrozí.

Ešte bývalá ministerka Zuzana Dolinková pripustila že by sa z nemocníc mohli stať akciové spoločnosti a vláda to navrhla v rámci konsolidačného balíčka. Krok by mal zlepšiť ich kritické hospodárenie. Lekárski odborári žiadajú, aby vláda o tom ani nediskutovala. 

"Keď z nich spravíme ziskové organizácii, teda obchodné spoločnosti, ktorých legitímnou požiadavkou je dosahovať zisk, keď z nemocníc budú firmy, ktoré budú chcieť robiť zisky, tak to určite nebude stáť menej ako súčasnosť, preto je to pre nás absurdný argument na konsolidáciu," uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

"V tejto fáze téma transformácie u mňa vôbec nie je na stole, ja hovorím o tom, že my potrebujeme nájsť systém spoločný, pretože verím, že sa všetci zhodneme, že to každoročné zadlžovanie je systémový problém," povedal minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD).

Odborári majú obavy z možnej skrytej privatizácie. A aj keď podľa ministra Šaška zmena teraz nie je na stole, keby k tomu prišlo, nastavil by mechanizmy tak, aby k skrytej privatizácii nedochádzalo. Zakotviť by ich chcel aj v ústave. 

"Pokiaľ sa nájde politická zhoda napriek politickým spektrom, tak je to reálne. Neviem ako ďaleko postúpil minister v debatách alebo to je len nástrel," povedal poverený riadením NR SR Peter Žiga (Hlas-SD).

V roku 2011 podpísali memorandum lekárski odborári s vládou Ivety Radičovej, a jedným z bodov bolo, aby sa nemocnice na akciovky nemenili. 

"So zreteľom konsolidácie toto nepomôže na najbližšie dva tri roky ušetriť pravdepodobne ani euro, naopak to bude stáť stovky miliónov eur viac." dodal analytik a expert na zdravotnú ekonomiku Martin Smatana.

Podľa zdravotníckeho analytika by bola transformácia nemocníc prospešná, no nie v čase konsolidácie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok