Gruzínsko si volí nový parlament. Voliči sa rozhodujú medzi európskou integráciou a ruským vplyvom

dnes 09:04 , Aktualizované: dnes 10:29

V Gruzínsku sa v sobotu o 08:00 h začali parlamentné voľby, ktoré sú miestnou opozíciou i zahraničnými médiami označované za hlasovanie vyberajúce medzi Európou a Ruskom. Volebné miestnosti sa uzavrú o 20.00 h , krátko potom sa očakáva zverejnenie odhadov výsledkov.

Prieskumy nič nenapovedali

Ako hlasovanie dopadne, dá sa ťažko odhadovať. Existuje len málo spoľahlivých prieskumov verejnej mienky, upozornil Reuters. Sondáže opozícii naklonených médií podľa agentúry naznačujú, že vládnuca strana Gruzínsky sen príde o väčšinu v parlamente, zatiaľ čo dáta provládnych prieskumov predpovedajú historicky najsilnejší výkon vládnuceho bloku.

Roztrieštená gruzínska opozícia, ktorú médiá zväčša označujú ako prozápadnú, vytvorila niekoľko koalícií v snahe poraziť Gruzínsky sen, ktorý kritici obviňujú z autoritárskych sklonov a príklonu k Rusku.

Výzva voličom od prezidentky

Dnešný deň rozhodne o gruzínskej budúcnosti, vyhlásila prezidentka kaukazskej krajiny Salome Zurabišviliová po tom, čo odvolila v parlamentných voľbách. Tie sú gruzínskou opozíciou aj zahraničnými médiami označované za hlasovanie vyberajúce medzi Európou a Ruskom. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Dnes večer príde víťazstvo, ktoré bude víťazstvom Gruzínska, celej Gruzínska," vyhlásila Zurabišviliová, ktorá hlasovanie vníma ako voľbu medzi "európskou budúcnosťou a ruskou minulosťou", ako už skôr povedala médiám.

Zakladateľ vládneho zoskupenia Gruzínsky sen, miliardár Bidzina Ivanišvili, voľby označil za jednoduché rozhodovanie. "Buď zvolíme vládu, ktorá bude slúžiť vám, gruzínskemu ľudu ..., alebo zvolíme agenta cudzej krajiny, ktorý bude plniť iba úlohy cudzej krajiny," vyhlásil proruský politik po tom, čo v metropole Tbilisi odhlasoval. Už pred voľbami varoval pred zatiahnutím Gruzínska do vojny na Ukrajine.

Gruzínsko, kde žije okolo 3,7 milióna ľudí, od získania nezávislosti po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 vystupovalo ako prozápadná krajina a krátko po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 požiadalo o členstvo v Európskej únii. Vzťahy so Západom sa však v poslednom čase zhoršili.

Pozrite si reportáž z 25. októbra o voľbách v Gruzínsku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok