Uplynuli už viac ako dva roky od tragédie na Zochovej. Ľudia sa až teraz dočkajú bezpečnostných opatrení

Rizikový dopravný uzol v centre Bratislavy, kde opitý vodič vrazil do zastávky plnej ľudí, sa konečne bude upravovať. Už tento víkend bude magistrát hlavného mesta zužovať jazdné pruhy. Malo by to pomôcť ochrániť ľudí čakajúcich na zastávke autobusu a spomaliť nedisciplinovaných vodičov. Aj počas cestných prác bude Staromestská ulica prejazdná v jednom pruhu.

Až po vyše dvoch rokoch od tragickej nehody, pri ktorej zomrelo päť študentov vinou opitého vodiča, sme sa konečne dočkali bezpečnostných opatrení.

Koniec cestným pirátom

Na ceste, kde Dušan Dědeček v takmer 150 kilometrovej rýchlosti vrazil do frekventovanej zastávky, chce magistrát pomocou užších pruhov zabrániť prirýchlej jazde okoloidúcich áut.

"Počet pruhov zostáva zachovaný, zúžením pruhov neprichádza k zníženiu kapacity cesty,“ hovorí hovorca magistrátu Bratislavy Peter Bubla.

Alkohol a nedbanlivosť vodiča

"Podľa mňa, toto riešenie je na danom mieste jediné možné, ak si nechceme spraviť kolóny stojace v celej Bratislave,“ uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský.

Podľa dopravného analytika, široké pruhy na Staromestskej ulici umožňovali vodičom, prekračujúcim povolenú rýchlosť, komfortnú jazdu. Tragická nehoda z 2. októbra 2022 však mala iný dôvod. Alkohol a nedbanlivosť vodiča.

Opatrenie prišlo neskôr, ako sa čakalo

„Táto úprava je pre všetkých normálne jazdiacich vodičov. Aj tých, čo jazdia trošku rýchlejšie. A síce, keď sa niekto opije tak, že má viac ako jedno promile a nedokáže ovládať svoje výkonné auto, tak dokáže zraziť chodcov nielen na tomto mieste, ale aj na pešej zóne,“ myslí si Drahovský.

Toto potrebné opatrenie prišlo neskôr, ako sa čakalo. Najmä kvôli zdĺhavému vybavovaniu povolení. Zúženie jazdných pruhov by nemalo byť jediné preventívne opatrenie na zvýšenie bezpečnosti. Ďalšie plány si vyžadujú zmeny v legislatíve.

Bezpečnosť na prvom mieste

„Ide o dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti, aby mala mestská polícia možnosť merať povolenú rýchlosť prostredníctvom stacionárnych radarov,“ uviedol hovorca magistrátu Bratislavy Peter Bubla.

„Chceme priniesť upokojenie dopravy do miest oblastí, ktoré ľudia možno nenavštevujú, lebo sa im vyhýbajú z dôvodu, že sa cítia ohrození. Taktiež do lokalít, kde sa pohybujú deti, v blízkosti škôl, parkov, detských ihrísk a pod.,“ tvrdí hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová.

„Teraz je na rade vybudovanie bezpečnejšej zastávky, bezbariérového podchodu a zveľadenie pietneho miesta obetí,“ dodal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok