Dohoda zatiaľ nepadla. Som otvorený kompromisom, vyhlásil Šaško po rokovaní s lekárskymi odborármi

25.10.2024 17:44 , Aktualizované: 25.10.2024 18:30

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) v piatok (25. 10.) rokoval Lekárskym odborovým združením (LOZ). Po stretnutí vyhlásil, že je otvorený kompromisným riešeniam v jednotlivých požadovaných bodoch, ktoré odborárom ponúkol.

LOZ naďalej trvá na svojich požiadavkách a plánuje vstúpiť do štrajku, keďže návrh ministra zatiaľ neprijali.

Minister zdravotníctva nevie vylúčiť, že lekári do konca októbra podajú výpovede. Je však s nimi pripravení naďalej rokovať a verí, že svoje rozhodnutie prehodnotia.

LOZ trvá na troch podmienkach

"Verím, že ten kompromis nakoniec nájdeme. A to v tých oblastiach, kde som takýto kompromis schopný nájsť," podotkol minister. Ponúka návrhy k trom zásadným podmienkam, na ktorých LOZ trvá. Ako priblížil, je pripravený hľadať 90 hlasov na prijatie ústavného zákona, ktorý by vylúčil akúkoľvek formu privatizácie štátnych nemocníc. Vyzval opozíciu, aby takýto zákon prípadne podporila.

Ako doplnil, preskúma aj existujúce analýzy týkajúce sa výstavby koncovej nemocnice na Rázsochách. V rámci miezd lekárov stále trvá na kompromise. "Spočíva v tom, že počas prechodného obdobia dvoch rokov budú platy na budúci rok rásť o 6,4 percenta," objasnil. Má pritom záujem, aby nedotknuté ostali najmä nárasty miezd pri sestrách a ďalšom zdravotníckom personáli. Zdôraznil však, že verejné financie sú obmedzené.

Pozrite si celú tlačovú besedu Kamila Šaška:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok