Poslanci Hlasu opravujú nedostatky trestnej novely. Neprimerane nízke pokuty za krádeže by sa mali zvýšiť

Koalícia v parlamente rieši dva nové zákony, ktoré opravujú chyby nedávnej novely Trestného zákona, píše Denník N.

súdy socha spravodlivosť Justitia
Foto: Profimedia/ČTK / imago stock&people / Arnulf Hettrich

Prvým je zvýšenie pokút za priestupky, ktoré sa v minulosti považovali za trestné činy, napríklad krádež vecí do hodnoty 700 eur.

Zmenu podľa Denníka N iniciovali poslanci Hlasu-SD, Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec, ktorí priznali, že oprava mala ísť ruka v ruke s novým Trestným zákonom.

Teraz by pokuty za takéto krádeže mali byť až 1400 eur a v niektorých prípadoch aj verejnoprospešné práce.

Nutnosť splniť povinnosť

Druhým opatrením je vytvorenie špeciálneho útvaru na generálnej prokuratúre na vyšetrovanie závažných prípadov, čo je podmienka Európskej komisie.

Nový útvar, ktorý formálne nahradí zrušený Úrad špeciálnej prokuratúry, sa zameria hlavne na ochranu finančných záujmov EÚ. Podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD) zdôrazňuje, že nejde o obnovenie zrušeného úradu, ale o riešenie najvážnejších trestných činov na národnej úrovni.

Opozícia však varuje, že nová štruktúra má len čiastočnú nezávislosť a obmedzené zdroje, čo podľa poslankyne Ireny Bihariovej (PS) predstavuje „Potemkinovu dedinu“ pre Brusel.

Začiatkom augusta začala platiť novela Trestného zákonníka, ktorá znížila tresty za niektoré trestné činy a skrátila premlčacie doby:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok