Prieskum SANEP: Voľby by opäť vyhral Smer. SNS a Slovensko mimo parlamentu, Republika by uspela

včera 18:30

Ak by sa parlamentné voľby konali v druhej polovici októbra, vyhrala by ich strana Smer-SD. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry SANEP pre ta3. Po ňom by nasledovali strany PS a Hlas. Koaličná SNS by ostala pred bránami parlamentu.

Smer by zvíťazil s podporou 23,7 % voličov, čo predstavuje pokles o 1,2 % oproti predchádzajúcemu mesiacu. Strana Roberta Fica si udržuje najväčší volebný potenciál a s podporou nerozhodnutých voličov by mohla získať až 25,5 % hlasov.

Druhú priečku by obsadilo Progresívne Slovensko pod vedením Michala Šimečku, ktoré si s 22,3 % hlasov polepšilo o 0,3 %. Strana má potenciál získať podporu až 25 % voličov.

Na treťom mieste by skončila strana Hlas-SD na čele s Matúšom Šutajom Eštokom, ktorá s 14,1 % hlasov získala o 0,7 % viac oproti minulému mesiacu a jej volebný potenciál je momentálne na úrovni 16 %.

Podľa októbrového prieskumu by sa do parlamentu dostalo celkom šesť strán. Štvrtú pozíciu by obsadilo KDH s 6,9 %, za ním by nasledovala strana SaS s 6,1 %, a poslednou stranou v parlamente by bola Republika so 6 %. Ostatné politické subjekty by sa do parlamentu nedostali.

Neuspel by Matovič ani Danko

Podľa októbrového prieskumu by sa do parlamentu nedostala vládna SNS, ktorá by získala podporu 4,5 % voličov, čím by nesplnila potrebnú päťpercentnú hranicu. Oproti minulému prieskumu však zaznamenala mierny nárast.

Rovnako by zostali mimo Národnej rady aj hnutie Slovensko so ziskom 4 %, Demokrati a Aliancia-Szövetség, ktoré by získali po 3,9 %, a Sme rodina s podporou 2,8 %.

Z prieskumu agentúry SANEP ďalej vyplýva, že viac ako dve tretiny respondentov sú pevne rozhodnuté, ktorej strane by svoj hlas dali, zatiaľ čo takmer pätina stále váha.

Čo sa týka rozdelenia mandátov v parlamente, Smer by obsadil 45 poslaneckých kresiel, Progresívne Slovensko 42 kresiel, a Hlas 27 kresiel. KDH by si zabezpečilo 13 mandátov, SaS 12 a Republika 11.

Ficovi dôveruje vyše 40 % občanov

SANEP skúmal aj dôveryhodnosť lídrov jednotlivých strán. Najdôveryhodnejším politickým lídrom je predseda Smeru a súčasný premiér Robert Fico, ktorému dôveruje 42 % respondentov.

Druhé miesto pripadá lídrovi Progresívneho Slovenska Michalovi Šimečkovi s dôverou 35 % opýtaných.

Na treťom mieste sa umiestnil predseda strany Hlas a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorému verí 31 % respondentov.

Predseda KDH Milan Majerský získal dôveru 25 %, za ním nasleduje Branislav Gröhling z SaS s 22 % a Milan Uhrík z hnutia Republika, ktorému dôveruje 21 % opýtaných.

Krisztián Forró z Aliancie - Szövetség má dôveru 18 % respondentov, Boris Kollár zo Sme rodina 15 % a predseda SNS Andrej Danko 12 %.

Jaroslav Naď z Demokratov získal dôveru 9 %, zatiaľ čo Igor Matovič z hnutia Slovensko má dôveru len 6 % opýtaných.

Ak by sa parlamentné voľby konali v čase prieskumu, 18,1 % respondentov by si nebolo istých, ktorú stranu zvoliť, a ďalších 14,4 % by sa rozhodlo nevoliť. Celkovo by teda bolo rozhodnutých 67,5 % oprávnených voličov.

Metodika prieskumu:

Exkluzívny prieskum agentúry SANEP pre televíziu ta3 bol realizovaný v dňoch 15. – 21. októbra 2024 na reprezentatívnej vzorke 2 550 respondentov, ktorí zastupujú dospelých obyvateľov Slovenskej republiky.

Vzorka bola vybraná kvótnym výberom, aby odrážala sociodemografické rozloženie obyvateľstva Slovenska podľa údajov Štatistického úradu SR. Odpovede respondentov boli zhromaždené prostredníctvom internetového prieskumu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok