Najväčšiu vaječnú farmu na Slovensku postihla vtáčia chrípka. Utratia 400-tisíc sliepok, nákazu hlásia aj iné chovy

dnes 10:05 , Aktualizované: dnes 15:45

Na farme najväčšieho slovenského producenta vajec v Dvoroch nad Žitavou potvrdili vtáčiu chrípku.

vajcia nosnice sliepky sliepka
Foto: TASR/Oliver Ondráš

V pondelok 21. októbra nahlásila firma Novogal úhyn 500 nosníc Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) v Nových Zámkoch.

Z následných testov v Národnom referenčnom laboratóriu o deň neskôr vyplynulo, že ide o vírus vysoko patogénnej aviárnej influenzy (HPAI), píše portál poľnoinfo.

Usmrtenie celej vaječnej farmy

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Martin Chudý pre Denník E potvrdil, že na farme Novogalu sa rozbehla komplexná likvidácia sliepok v dôsledku šírenia nákazy.

Celkovo sa musí utratiť až 400-tisíc sliepok.

„Sliepky nestačí vybiť iba v prvej hale, kde sa objavila nákaza, pretože sa rýchlo šíri po celej farme. Už vo štvrtok chovateľ hlásil úhyn viac ako 50-tisíc sliepok,“ uviedol Chudý a dodal, že aktuálne sa na farme rozbieha aj vybíjanie sliepok pomocou plynovej komory.

Chudý varoval, že nákaza v takomto veľkom chove má vážne dôsledky na celý domáci trh s vajcami. „Problém s nákazou má celá Európa a ohniská rýchlo pribúdajú. Situáciu zhoršujú aj povodne, ktoré zaplavili mnohé oblasti a na ktorých sa zdržuje voľne žijúce vtáctvo, ktoré šíri nákazu,“ dodal.

Nákaza v komerčnej firme

Už minulý týždeň bola vtáčia chrípka podľa veterinárov zistená v komerčnom rozmnožovacom chove sliepok v okrese Komárno.

Likvidácia 40-tisíc kusov hydiny bola v tejto farme dokončená v stredu (23. októbra). Veterinári názov zasiahnutej farmy neuviedli.

Okrem uvedených prípadov veterinári zistili vtáčiu chrípku v jednom z malochovov v okrese Pezinok.

V súčasnej sezóne už potvrdili nákazu tiež u voľne žijúceho vtáctva, z toho v jednom prípade išlo o uhynuté labute pri Komárne.

Ochranné pásmo

RVPS Nové Zámky reagovala vytvorením 10-kilometrového pásma dohľadu okolo ohniska, kde platí zákaz presunu hydiny a iného vtáctva.

Pásmo zasahuje do okresov Nové Zámky a Komárno, pričom miestni chovatelia sú povinní hlásiť akékoľvek príznaky vtáčej chrípky, vrátane zníženého príjmu krmiva, poklesu produkcie vajec či zvýšenej úmrtnosti.

Obce v tomto pásme majú do 15. novembra dodať súpis chovov hydiny.

Naposledy sa vírus na Slovensku potvrdil v Národnom parku Veľká Fatra, kde našli uhynutú volavku. Ohniská vtáčej chrípky nedávno zaznamenali aj v českom Hodoníne a ďalších oblastiach.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok