Som rád, že som lekár, lebo tie fondy som musel zresuscitovať, tvrdí Raši. Nemyslíte na regióny, vyčítal poslancom Šmilňák

Vo štvrtok v Královi na ťahu diskutovali dvaja proti dvom. Pozvanie prijali hostia z Hlasu-SD za koalíciu a z KDH za opozíciu. Prinášame vám súhrn toho najdôležitejšieho z relácie.

Král na ťahu
Foto: ta3/Eva Famá

22:00 Diskusiu podľa diváckych hlasov vyhrala koalícia. Získala 79 % hlasov, opozícia dostala 21 %.

21:53 "Vzali si ho na hosťovanie. Vybrali si najskúsenejšieho a najstaršieho hráča z celého pléna," reagoval s humorom Raši. To najdôležitejšie podľa ministra je, aby koaliční poslanci hlasovali za programové vyhlásenie vlády bez ohľadu na to, aké poslanecké tričko nosia. Prestupy v kluboch nie sú podľa neho "nič nové a nezvyčajné".

21:48 "Meníte parlament na NHL. Draftujete tu poslancov z jedného klubu do druhého," hovorí Šmilňák o nedávnom prestupe poslanca Dušana Muňka z Hlasu do SNS, ktorá by po odchode Rudolfa Huliaka zanikla.

21:45 Raši vyvracia kritiku opozičných poslancov, že vláda zanedbáva regióny a neplánuje do nich investovať odklepnuté financie z plánu obnovy.

"Neobhajujte tu liberálne bratislavské strany, my v regiónoch trávime všetok čas," uviedol s tým, že vládny kabinet vždy hľadal riešenia so zreteľom na prosperitu regiónov.

21:40 Minister investícii sa vyjadril aj ku kontroverznej téme "novej hymny". Podpredseda strany Hlas hovorí, že aj jeho kolegovia zo SNS prekvapili, ale podľa jeho slov z toho netreba robiť kauzu, keďže ide len "o jej inštrumentálnu úpravu".

21:38 "Chceli ste pomôcť svojim ľuďom a na slobodu ste pustili tých, ktorí tam mali ostať," vrátila sa k spornej novele trestného zákona poslankyňa za KDH Andrea Turčanová. Narážala pri tom na medializované prípady znižovania trestov usvedčeným kriminálnikom.

21:32 Opozičný poslanec pripomína, že slovenské mestá sa menia na "mestá duchov" a preto považuje za kľúčové, aby vláda začala vytvárať podmienky pre nasmerovanie investícií do regiónov.

21:28 Martin Šmilňák podotýka, že zodpovednosť za zdržanie štvrtej platby z plánu obnovy by mal niesť ten, kto pripravoval trestnú novelu, ktorú musela eurokomisia prešetrovať.

21:23 Opozičným oponentom šéf informatizácie odkazuje, nech sa nevyhovárajú na minulú vládu, ale nech hovoria o faktoch.

"Som rád, že som lekár, lebo ja som musel tie fondy zresuscitovať, také ich nechala Remiška," rozhorčil sa nad manažérskymi zručnosťami svojej ministerskej predchodkyne Veroniky Remišovej.

21:20 "Do konca roka sa vyhodnotí plán čerpania eurofondov a keď bude pri revízii zistený nedostatok pri ich čerpaní, presunú sa tam, kde bude väčšia absorpčná schopnosť," opisuje nový postup pri prerozdeľovaní európskych peňazí Richard Raši.

21:17 Vicepremiér pre plán obnovy ubezpečil, že šiesta žiadosť o platbu bude predĺžená na budúci rok a ďalšie budú podané už koncom toho istého roka.

21:13 Podpredseda vlády Peter Kmec reaguje, že v prípade eurofondov ide o veľké investičné peniaze, ktoré budú prúdiť do regiónov v oveľa väčšom objeme. Zdôrazňuje, že prebrali agendu, v ktorej neboli pripravené a implementované projektové dokumentácie.

"Zanechali nám rozvrátené štátne financie a musíme sa teraz zamerať na konsolidáciu," poznamenal Kmec.

21:08 Minister investícií Richard Raši hovorí, že v prípade čerpania eurofondov bývala vláda využila len 1 %, čím ohrozila celý systém vyplácania.

Vládny kabinet tak podľa Rašiho dobieha rozbehnuté rýchliky v iných krajinách.

"My však urobíme všetko pre to, aby nám ani euro z eurofondov neprepadlo," ubezpečil.

Poslanec Martin Šmilňák za KDH pripomína, že koniec čerpania fondov je až v roku 2027.

Podľa Šmilňáka zamrzla ekonomická aktivita, nefungujú projekty a "nemala by sa preto koalícia vyhovárať len na bývalú vládu".

21:00 Hosťami relácie Král na ťahu boli podpredseda vlády Peter Kmec (Hlas-SD), minister investícií a regionálneho rozvoja Richard Raši (Hlas-SD), poslankyňa NR SR Andrea Turčanová (KDH) a poslanec NR SR Martin Šmilňák (KDH).

Celú reláciu Král na ťahu si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok