Pravidlá neuvoľnia. Aj napriek testom na infekčné choroby by gejovia a bisexuáli naďalej nemohli byť darcovia krvi

dnes 15:50 , Aktualizované: dnes 16:49

Napriek povinným testom na HIV a hepatitídu ministerstvo zdravotníctva neplánuje uvoľniť pravidlá pre darcovstvo gejov a bisexuálnych mužov.

darovanie krvi 1140 (TASR)
Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva plánuje zmenu vyhlášky o darovaní krvi. Chce zaviesť povinné testovanie krvi na infekčné ochorenia pri každom odbere. 

Aj napriek tejto zmene by gejovia a bisexuálni muži stále nemohli môcť darovať krv.

Obmedzenie ostane, iní ustupujú

Ako uviedol Kamil Šaško (Hlas-SD) počas hodiny otázok v parlamente, napriek plánovanému povinnému testovaniu krvi na infekčné ochorenia pri každom odbere, v dotazníku zostane obmedzenie, podľa ktorého muži, ktorí mali za posledných 12 mesiacov sexuálny styk s iným mužom, nebudú môcť krv darovať.

Mnohé krajiny už od tohto obmedzenia upúšťajú a povoľujú darovanie krvi aj gejom a bisexuálom.

Ministerstvo zdravotníctva ešte vlani argumentovalo, že povinné testovanie DNA/RNA na HIV, hepatitídu B a C je nevyhnutné pred akýmkoľvek uvoľnením pravidiel pre darcovstvo.

Aj napriek plánovaným testom však k uvoľneniu tohto pravidla nedôjde.

Súčasné nastavenie je legitímne

Šaško si však myslí, že súčasne nastavenie, ktoré dočasne vyraďuje z darovania vyraďuje mužov, ktorí mali v posledných 12 mesiacov pohlavný styk s iným mužom, je legitímne, primerané a odôvodnené verejným záujmom na ochrane zdravia príjemcov krvi.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok