Slovensko spúšťa predaj štátnych dlhopisov: Atraktívny výnos bez rizika

dnes 13:31

Chcete mať istotu, že vaše peniaze sú v bezpečí a zároveň zarábajú? Od budúceho roka si budete môcť kúpiť štátne dlhopisy. Ide o bezpečnú investíciu s garantovaným výnosom, ktorá je vhodná pre každého.

6L8A0145.jpg
Foto: Robert Hüttner

Predaj štátnych dlhopisov by mal štát spustiť na jar budúceho roka. „Kľúčovou otázkou tohto projektu je distribúcia týchto dlhopisov. Snažili sme sa pripraviť tento projekt tak, aby bol pre ľudí čo najjednoduchší. Vybrané banky pripravia obchodné miesta po celom Slovensku tak, aby každý občan, ktorý bude mať záujem si dlhopis kúpiť, aby takéto obchodné miesto bez problémov našiel,“ uviedol riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity Daniel Bytčánek.

Dlhopisy budú s krátkodobou splatnosťou. Štát chce na začiatok ponúknuť dve emisie naraz, aby si ľudia mohli vybrať, na ako dlho chcú peniaze investovať. Komu stačí investovať na dva roky, kúpi si dvojročný dlhopis. Kto môže peniaze odložiť na dlhšie obdobie, bude mať k dispozícii štvorročný dlhopis. Rozdielna bude následne úroková sadzba, to znamená výnos.

Minimálna suma za ktorú si budete môcť dlhopis kúpiť bude 1 000 eur. Horný limit na rozdiel od väčšiny krajín na Slovensku stanovený nebude. Nakúpiť teda môžete za násobne vyššie sumu ako je 1 000 eur. Prvé dve emisie dlhopisov plánuje štát vydať spolu v hodnote 300 miliónov eur. 

Žiadne riziko

V porovnaní s termínovaným vkladom alebo s inými krátkodobými investíciami je veľkou výhodou štátnych dlhopisov ich bezrizikovosť. „Štát garantuje stopercentnú istotu, že prostriedky, ktoré občan investoval do kúpy štátneho dlhopisu, určite dostane naspäť v horizonte tých 2 alebo 4 rokov a štát mu garantuje výnos za obdobie 2 alebo 4 rokov,“ povedal Bytčánek s tým, že aký výnos môžu investori očakávať sa dozvedia pár týždňov pred spustením samotného projektu.

Okrem istoty, že drobný investor o svoje peniaze nepríde, dlhopisy, ktoré ponúka štát budú bez daňovej povinnosti. „Kupón, ktorý budeme vyplácať raz ročne, bude oslobodený od zdanenia, to znamená, že výnos tohto dlhopisu bude „čistý“ výnos a nebude potrebné podnikať ďalšie kroky, čo sa týka zdaňovania,“ dodal. Takisto na vás v banke nečakajú ani žiadne sprostredkovateľské poplatky.

Na obchodovanie so štátnymi dlhopismi je pripravený aj Centrálny depozitár cenných papierov SR. „Tým, že sme prešli procesom prelicencovania podľa európskeho nariadenia o centrálnych depozitároch, operujeme na platforme Európskej centrálnej banky, T2S, tak naša infraštruktúra je dostatočne robustná a bezpečná na to, aby sme vedeli aj tento produkt obslúžiť,“ konštatoval Martin Wiedermann z CDCP SR.

Mix faktorov

Jedným z faktorov, ktorý bude mať vplyv pri rozhodovaní, či ísť do kúpy štátnych dlhopisov je podľa Michala Maxima z poradenskej spoločnosti KPMG výnos. „Každý by chcel mať samozrejme čo najvyšší výnos. Retailový investor si častokrát výnos porovná s produktmi ako je termínovaný vklad. Nerobí si sofistikované analýzy o rizikách a výnosovosti, on si to porovnáva s výnosom, ktorý vidí pri pre neho bežne dostupných produktoch,“ tvrdí.

Ďalším nemenej atraktívnym faktorom, ktorý dokáže motivovať ľudí k investovaniu je dostupnosť.

Podľa Maxima záleží, na akú cieľovú skupinu dlhopismi štát mieri. „Ak je cieľová skupina ľudia vo veku 50 a viac rokov, tak oni sú viac zvyknutí na návštevu inštitúcie, kde si takéto produkty vedia zaobstarať. Ak chceme cieliť na mladšiu generáciu a vo viacerých krajinách to už vidieť, distribučné kanály sa postupne potrebujú rozšíriť a určite to nie je na škodu, ak je k dispozícii digitálna platforma. Ľudia si následne vedia na tri kliky ten dlhopis zabezpečiť. To vie prilákať mladšiu generáciu,“ myslí si.

Na Slovensku sa s predajom začne v pobočkách vybraných bánk. Ak bude transakcia úspešná, riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity nevylúčil do budúcnosti ponuku dlhopisov okrem komerčných bánk realizovať aj v online priestore, či prostredníctvom mobilných aplikácií.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok