Ukrajinský veľvyslanec adresoval výzvu vláde Roberta Fica: Zostaňte na správnej strane dejín

dnes 11:26

Ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Myroslav Kastran vo štvrtok vyzval vládu, aby v súvislosti s ruskou agresiou voči jeho krajine zostala na správnej strane dejín.

ukrajinsky velvyslanec na Slovensku Myroslav Kastran
Foto: Facebook/Myroslav Kastran

Súčasná vláda skôr napríklad zastavila vojenskú pomoc Kyjevu zo štátnych zásob a premiér Robert Fico opakovane kritizoval stratégiu západných krajín ohľadom vojny na Ukrajine.

Výzva Slovensku, aby stáli na správnej strane dejín

"Kým pokračuje ruská agresia, apelujem na vás, aby ste boli s nami, aby ste boli na našej strane a aby ste boli na správnej strane histórie a dejín. Prostredníctvom pomoci Ukrajine spoločne obnovujeme mier a stabilitu na celom európskom kontinente," povedal Kastran v príhovore pri symbolickom odovzdaní 18 sanitiek Ukrajine. Zároveň ocenil túto formu humanitárnej pomoci.

Podľa Kastrana by Slovensko v blízkej budúcnosti malo poskytnúť Ukrajine aj ďalší balík pomoci, ktorého súčasťou budú odmínovacie systémy slovenskej výroby a tiež stroje na zemné práce.

Štátny tajomník ministerstva zahraničia Rastislav Chovanec doplnil, že Slovensko od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 poskytla Kyjevu humanitárnu pomoc v hodnote viac ako 17,5 milióna eur.

Predaj vojenského materiálu

Slovensko za predchádzajúcich vlád odovzdalo Ukrajine rôznu vojenskú techniku a tovar zo svojich zásob, vrátane vyradených stíhačiek MiG-29 sovietskej konštrukcie, systému protivzdušnej obrany S-300 či bojových vozidiel pechoty.

Takúto formu pomoci zastavila Ficova vláda pred rokom po nástupe do funkcie. Kabinet umožnil pokračovanie komerčných dodávok vojenského tovaru, hoci premiér v minulosti tvrdil, že nedovolí vyviezť na Ukrajinu ani jeden náboj. Pred dvoma týždňami Fico predaj vojenského materiálu obhajoval s odôvodnením, že keď nepredá Slovensko, urobí tak iné krajiny.

Slovensko vyrába napríklad samohybné húfnice a v uplynulých týždňoch ohlásilo rozšírenie výroby delostreleckej munície v spolupráci s českou skupinou Czechoslovak Group.

Pozrite si reportáž o novej výrobe v obrannom priemysle:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok