Machalov plat je porovnateľný s najvyššími úradníkmi. Kľúčová postava Šimkovičovej zarába 5 700 eur mesačne

Generálny tajomník služobného úradu na ministerstve kultúry Lukáš Machala si od svojho nástupu do funkcie v novembri minulého roka už stihol prísť na veľmi slušné peniaze.

šimkovičová a machala.jpg
Foto: TASR/Dano Veselský

Podľa informácií ministerstva mu na plate a odmenách vyplatili od novembra 2023 do júna 2024 celkovo 42 835 eur. To znamená, že jeho mesačný príjem presahuje 5 700 eur, čo je podobná suma ako pri jeho nadriadených. Upozornil na to portál Aktuality.sk.

Machala, kľúčová postava ministerky Martiny Šimkovičovej, dostal za prvý mesiac a pol v úrade základný plat vo výške 6 223 eur, ku ktorému mu bola pridaná odmena za kvalitu vo výške 780 eur.

V prvej polovici roka 2024 mu na účty pribudlo 24 456 eur, pričom odmeny predstavovali ďalších 7 300 eur. Okrem toho získal aj jubilejnú odmenu 4 076 eur.

Ministerstvo kultúry poskytlo Aktualitám informácie o plate Lukáša Machalu na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Ročný zárobok môžeš presiahnuť 68-tisíc eur

Ak si udrží rovnakú úroveň príjmu, jeho ročný zárobok by mohol dosiahnuť vyše 68-tisíc eur. To je výrazne viac ako priemerný Slovák zarobí za dva a pol roka, keďže priemerná mzda na Slovensku v roku 2023 bola 1 430 eur.

Machalov príjem je porovnateľný s najvyššími štátnymi úradníkmi. Napríklad, štátny tajomník ministerstva, ktorý v hierarchii stojí nad Machalom, zarába mesačne okolo 5 980 eur vrátane paušálnych náhrad. Pre porovnanie, plat poslanca Národnej rady je stanovený na 4 152 eur mesačne.

Mnohé kontroverzie

Jeho meno sa však spája aj s viacerými kontroverziami. Po jeho nástupe do funkcie na ministerstve údajne dochádza k rozsiahlym personálnym čistkám, pričom zamestnanci hovoria o atmosfére strachu a sledovania.

Ministerstvo tieto obvinenia odmieta. Machala je tiež spájaný s prípravou zmien vo verejnoprávnych médiách a s prenájmom kaštieľa v Budmericiach, kde si ako zamestnanec ministerstva prenajal priestor na súkromnú oslavu za výrazne nižšiu cenu.

Jeho kariéra v štátnej správe trvá už viac než desať rokov, pričom pôsobil v rôznych funkciách, vrátane pozícií na ministerstve školstva a kancelárii predsedu úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo.

Machala sa na ministerstvo vrátil po voľbách v roku 2023, prinášajúc so sebou aj bývalých kolegov z podnikateľského sektora, kde pracoval v mestskom podniku Termál vo Veľkom Mederi.

Jeho prítomnosť na ministerstve kultúry spôsobila ďalšie vnútorné trenice, ktoré stále rezonujú v médiách aj medzi verejnosťou.

Pozrite si aj reportáž o snahe ministerstva kultúry zmeniť štátnu hymnu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok