Presto Tech Horizons investuje do technologických startupov. Fond podporí firmy zamerané na AI a bezpečnosť

dnes 10:32

Investičný fond Presto Tech Horizons investoval po prvýkrát a to do troch technologických startupov. Ide o spoločnosti Vidar Systems, Bavovna a Tur.ai, ktoré prinášajú inovatívne riešenia v oblasti technológií.

bezpilotné lietadlo s navigačným systémom Bavovna
Foto: Bavovna
Bezpilotné lietadlo s navigačným systémom Bavovna.

Investície do bezpečnosti

Fond s kapitálom 150 miliónov eur sa zameriava na podporu technologických projektov z krajín NATO a jeho spojencov, predovšetkým v oblastiach obrany a bezpečnosti.

„Pre budúcnosť Czechoslovak Group (CSG) je zásadné, aby sme boli vo svetovej špičke v technologických inováciách. Práve investície do startupov a spolupráce s nimi sú logickým krokom. Podpora talentovaných technologických podnikateľov je zároveň najlepším spôsobom, ako dlhodobo zaistiť bezpečnosť západného sveta. Už prvé mesiace nášho partnerstva s Prestom a prvé portfóliové firmy spoločného fondu potvrdzujú, že ideme správnou cestou,“ uviedol podpredseda predstavenstva a COO skupiny CSG David Chour.

Technologické firmy

Vidar Systems vyvíja prenosné akustické lokalizátory s umelou inteligenciou. Ich technológia umožňuje detekovať nepriateľské útoky a zlepšovať ochranu strategických a civilných objektov. Táto technológia sa už úspešne používa na Ukrajine na obranu proti delostreleckým útokom.

Druhý startup, Bavovna, je americko-ukrajinský tím, ktorý vyvinul hybridný AI systém pre autonómnu navigáciu dronov v prostredí, kde je GPS signál narušený. Ich technológia sa používa v oblastiach s elektronickým bojom a má potenciál pre uplatnenie v logistike, napríklad pri doručovaní tovaru dronmi na tzv. „poslednú míľu“.

Tretia investícia smeruje do holandského startupu Tur.ai, ktorý vyvíja riešenia na automatizáciu podnikových procesov novej generácie. Ich AI nástroje vedia automatizovať interné firemné procesy aj úkony smerom k zákazníkom a partnerom v reálnom čase. Tur.ai je užitočný najmä pre sektor financií, telekomunikácií a logistiky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok