Prezident rokoval v Nemecku. Scholz a Pellegrini sa zhodli, že otázka vstupu Ukrajiny do NATO nie je realistická

dnes 07:07 , Aktualizované: dnes 14:11

Nemecký kancelár Olaf Scholz a prezident Peter Pellgrini sa zhodli, že vstup Ukrajiny do NATO, ako to žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom takzvanom pláne víťazstva, nie je teraz realistický.

Vstup Ukrajiny do NATO je nateraz nerealistický

Novinárom to pri svojej nástupnej návšteve v Berlíne povedal Pellegrini.

Podľa neho z jeho rozhovoru s kancelárom tiež vyplynulo, že medzi svetovými lídrami rastie presvedčenie, že by sa na vojnu na Ukrajine a jej budúci vývoj malo pozerať realistickejšie.

"S pánom kancelárom sme sa zhodli, že dnes otázka vstupu Ukrajiny nie je na stole, ani nemôže prísť na stôl, ani nie je realistická," povedal Pellgrini po stretnutí so Scholzom.

Prezident dodal, že ani v Nemecku nevnímajú Zelenského plán "ako hotovú vec".

Aj u ďalších lídrov sa mení postoj k Ukrajine

Pellegrini upozornil, že Berlín navštívil krátko po tom, ako o Ukrajine a vývoji v ruskej vojne proti tejto krajine rokoval Scholz s americkým prezidentom Joom Bidenom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a britským premiérom Keirom Starmerom. Z jeho rozhovoru so Scholzom podľa prezidenta vyplynulo, "že aj u ďalších svetových lídrov dochádza k výzve po realistickom pohľade na budúci vývoj" vojny na Ukrajine. Zároveň dodal, že podľa Nemecka i Slovenska musí byť v prípade mierových rokovaní rozhodovanie v prvom rade na Ukrajine.

V rozhovore so Scholzom podľa Pellegriniho zaznela tiež obava, že by kvôli nadchádzajúcej zime a Rusmi zničenej ukrajinskej infraštruktúre mohla Európu čakať ďalšia vlna ukrajinských utečencov. Slovensko je podľa prezidenta pripravené sa o ne v takom prípade postarať.

Témou bola aj migrácia

Okrem Ukrajiny rokovali Scholz a Pellegrini tiež o migrácii. Prezident povedal, že kancelárovi garantoval, "že Slovensko nebude ani tranzitnou krajinou, cez ktorú budú migranti, ktorí mieria do Nemecka, len tak voľne prechádzať".

Pellegrini, ktorý sa ujal prezidentského úradu v polovici júna, dnes zavítal do Berlína na nástupnú návštevu. Nemecko je kľúčovým obchodným partnerom Slovenska. Okrem Scholza sa stretol aj s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorý ho prijal v zámku Bellevue s vojenskými poctami. Ani v prípade stretnutia so Scholzom, ani so Steinmeierom nebolo na programe spoločné vyjadrenie pre tlač, čo nemeckojazyčná mutácia webu Politico označila za "nápadné" a dala to do súvislosti s tým, čo označila ako ostrú zákrutu strany Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) doprava. Pellegrini bol donedávna predsedom Hlasu-SD.

Pellegrini ale v rozhovore s novinármi označil takéto tvrdenie za dezinterpretáciu. "Z dvadsiatich siedmich oficiálnych návštev prezidentov mal (Steinmeier) nejaké mediálne spoločné výstupy asi trikrát," povedal. Súvisí to podľa neho s protokolárnym nastavením nemeckého prezidentského úradu.

Prezidentská kancelária k tomu vo vyjadrení uviedla, že z ďalších piatich slovenských prezidentských návštev v Nemecku mala tlačovú konferenciu so Steinmeierom len raz bývalá prezidentka Zuzana Čaputová, aj vtedy išlo ale podľa neho skôr o výnimku kvôli spoločnej podpore dohodnutej akcie.

"Kontroverzný hosť"

Scholz a Pellegrini sú podľa nemeckojazyčnej mutácie webu Politico "čisto formálni" kolegovia a sociálni demokrati, strana Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD), ktorej terajší prezident donedávna predsedal, podľa webu ale "zatočila ostro doprava". Slovenského prezidenta označilo Politico za "kontroverzného hosťa".

Pristátie prezidenta Petra Pellegriniho v Nemecku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok