Sú domovom mnohých živočíchov. Vedci zistili, prečo sa výrazne otepľujú morské dná

dnes 05:00

Spoločná štúdia Austrálskej organizácie pre vedecký a priemyselný výskum (CSIRO) a Čínskej akadémie vied zistila, že oblasti výrazne teplejšej vody v hlbokom oceáne môžu byť "výrazne podhodnotené". To poukazuje na doteraz zväčša prehliadaný aspekt otepľovania morí, uviedla agentúra Reuters.

Stredozemné more sa výrazne otepľuje. Fauna a flóra sú obeťami podmorského požiaru
Foto: TASR/Georgia Tech

Čo sa deje na dne mora?

Podľa štúdie, ktorá bola nedávno uverejnená vo vedeckom časopise Nature, je 80 % týchto teplotných vĺn v hĺbke viac ako 100 metrov nezávislých od otepľovania na povrchu. Na základe pozorovaní viac ako dvoch miliónov teplotných profilov svetových oceánov to zistili vedci z oboch inštitúcií.

"Tieto zistenia prehlbujú naše chápanie frekvencie a intenzity extrémnych teplotných javov pod hladinou oceánov a ich potenciálnych dôsledkov," uviedol hlavný vedecký pracovník CSIRO Ming Feng.

Oblasti výrazne teplejšej vody v moriach, alebo podmorské vlny horúčav, sú podľa výskumníkov dlhotrvajúce teplotné udalosti, ktoré môžu vážne poškodiť morské biotopy a mať vplyv na morské druhy a ich pohyb. Tieto udalosti sa v dôsledku globálneho otepľovania vyskytujú čoraz častejšie, čo vedie ku "katastrofálnym ekologickým a sociálno-ekonomickým dôsledkom", tvrdia vedci.

Znepokojujúce zistenia

Väčšina predchádzajúcich štúdií o zmenách teploty povrchu mora sa zamerala na povrchové prejavy na základe mnohých dostupných satelitných pozorovaní teploty povrchu mora.

Zistenie samostatného, hlbšieho oteplenia je obzvlášť znepokojujúce, pretože "extrémne teplotné javy pod morskou hladinou sú ekologickým problémom, pretože ovplyvňujú prostredie väčšiny morských primárnych producentov a konzumentov," uvádza sa v dokumente.

Oceánske prúdy a víry

Výskum tiež poukázal na vplyv najmä oceánskych prúdov a vírov na podmorské otepľovanie, čo naznačuje, že sú hlavnou príčinou podmorských udalostí. Oceánske víry totiž môžu ovplyvňovať okysľovanie oceánov, hladinu kyslíka a koncentráciu živín v oceáne.

Pochopenie príčin podpovrchových teplotných vĺn v oceáne, ako sú víry, pomôže zlepšiť hodnotenie týchto udalostí v otepľujúcej sa klíme a pomôže ich aj predpovedať v budúcnosti, uviedla CSIRO.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako hladina morí bude stúpať každým rokom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok