Orbán vyzýva na odpor voči EÚ po vzore revolúcie z roku 1956. Vyhlásil to počas osláv výročia protikomunistického povstania

dnes 18:46 , Aktualizované: dnes 22:25

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval na odpor voči Európskej únii po vzore maďarskej anti-sovietskej revolúcie z roku 1956. Vyhlásil to v Budapešti počas osláv 68. výročia protikomunistického povstania.

Maďarské povstanie sa začalo demonštráciou, na ktorej 200 tisíc ľudí žiadalo slobodné voľby, odstránenie cenzúry a odchod Sovietskej armády. Povstanie potlačili ruské tanky a delostrelectvo. Výsledkom bolo najmenej 2700 obetí. Viktor Orbán teraz za agresora označil Brusel. 

"V Bruseli vyhlásili, že sa zbavia maďarskej vlády. Oznámili, že chcú namiesto nás dosadiť bábkovú vládu Bruselu. Takže opäť tu máme tú starú otázku: podriadime sa cudzej veľmoci, tentokrát z Bruselu, alebo sa jej vzoprieme? To je ťažké rozhodnutie, ktoré teraz čaká Maďarsko," uviedol maďarský predseda vlády Viktor Orbán.

Orbánove útoky na Európsku úniu nie sú ničím výnimočným, no teraz ich zopakoval v čase poklesu jeho preferencií, keď sa na jeho Fidesz doťahuje opozičná strana Rešpekt a Sloboda. Maďarský premiér neútočil iba na Brusel, ale aj na svojho súčasného politického oponenta.

Maďarský premiér tiež tvrdí, že Brusel ho chce zvrhnúť a nahradiť ho bábkovým režimom.

"Nedovolíme premeniť Maďarsko v bábkový štát, ktorý slúži Bruselu. Nepodarí sa im to, my zvíťazíme a oni prehrajú. My, Maďari, to dokážeme znova. Sláva hrdinom povstania. Boh nadovšetko, Maďarsko pred všetkými," povedal Orbán.

Maďarský premiér tvrdí, že EÚ plánuje po budúcom víťazstve rozmiestniť ukrajinské jednotky v Maďarsku. 

"Stará opozícia, nová opozícia, mení sa len ich označenie. Táto nová robí len to, čo robila tá stará - volá cudzincov na pomoc Maďarsku. V roku 1956 to boli moskovskí vodcovia, dnes sú to tí z Bruselu," dodal.

Orbán nepredložil žiadne dôkazy, ktoré by jeho tvrdenia podporovali. Brusel na obvinenia doposiaľ nereagoval, no Únia zadržala finančnú pomoc v hodnote miliárd eur určenú pre Budapešť. Dôvodom je porušovanie zásad právneho štátu, zatiaľ čo Maďarsko sa zbližuje s Moskvou a pravidelne sa pokúša zablokovať alebo odkladať pomoc z Bruselu pre Ukrajinu.

Pozrite si reportáž o vzostupe nového lídra maďarskej opozície Pétera Magyara:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok