Mení sa čas. Hodina spánku navyše mnohých poteší, no ľudské telo môže voči zmene protestovať (+rady odborníkov)

dnes 05:00 , Aktualizované: dnes 12:23

S prechodom na zimný čas sa naskytuje príležitosť na dlhší spánok, no zmena času môže tiež narušiť prirodzený biorytmus. Odborníci ponúkajú rady, ako tento prechod zvládnuť.

budík zmena času čas hodiny
Foto: info.sk

S príchodom jesene dôjde k prechodu na zimný čas, ktorý sa uskutoční v nedeľu 27. októbra, keď sa ručičky hodiniek posunú z tretej na druhú hodinu rannú.

Vplyv striedania svetla a tmy

Jesenný posun času prináša o hodinu dlhší ranný spánok, avšak po týždni sa môže ukázať, že si ľudia zvyknú chodiť do postele o hodinu neskôr. Ráno sa však ich biologické hodiny stále môžu prebúdzať „po starom”, čo vedie k tomu, že v skutočnosti budú spať o hodinu kratšie.

Tento posun môže tiež narušiť prirodzený biorytmus, čo negatívne ovplyvňuje zdravie, najmä u detí, starších ľudí a osôb s citlivým organizmom.

Biorytmus, známy aj ako cirkadiánny rytmus, reguluje spánok, bdelosť a ďalšie procesy, ktoré sú úzko spojené so striedaním svetla a tmy.

Tipy, ako zvládnuť časový posun:

  • Čas posúvajte pomaly – svoj denný rytmus prispôsobujte zmene času tak, že už pred zmenou posúvajte čas vstávania a večierky postupne po 10-15 minútach tak, aby zmena nenastala naraz. 
  • Vyhnite sa modrému svetlu – aspoň dve hodiny pred spánkom nepozerajte do obrazoviek vyžarujúcich modré svetlo (televízia, mobil, tablet, počítač).  
  • Obmedzte denný spánok – ak ste zvyknutí na poobedný spánok, obmedzte ho, aby ste nemali problém so zaspávaním večer. 
  • Znížte príjem kofeínu a iných povzbudzujúcich nápojov.  
  • Doprajte si pravidelný pohyb – najmä pohyb na čerstvom vzduchu cca 2 hodiny pred spánkom podporuje lepšie zaspávanie a kvalitnejší spánok. 
  • Ráno vstaňte pri prvom zazvonení budíka – vyhnete sa tak ešte ťažšiemu vstávaniu po niekoľkých minútach spánku. 

Viac vitamínov aj pohybu

Farmaceutka Tatiana Kocúrková z lekárne Dr. Max upozorňuje, že narušenie rytmu môže viesť k problémom so spánkom, únave, oslabením imunity a zvýšeným rizikom srdcových chorôb či depresií.

Pre zvládnutie tejto zmeny odborníci odporúčajú pravidelný pohyb, dostatok spánku, zdravú stravu a obmedzenie elektronických zariadení pred spaním.

Vhodné sú aj výživové doplnky na podporu spánku a imunity, ako melatonín, vitamín C, D, zinok a bylinkové preparáty.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok